patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Jak zwiększyć przyswajanie składników odżywczych?

Dodaj komentarz

str2_tnsfood2_cb_1-770x470

Jesteś tym co jesz – znasz te słowa?

Taki slogan często słyszymy z ust dietetyków, ale moim zdaniem należy go zamienić na:

Jesteś tym co przyswajasz.

Często zdarza się, że mimo zdrowej diety, dbałości o jakość produktów oraz odpowiednie proporcje makroskładników borykamy się z niedoborami, zmęczeniem, dolegliwościami pokarmowymi.

Wśród wielu dolegliwości wynikających z zaburzenia wchłaniania warto wymienić następujące:

  • alergie pokarmowe i wziewne
  • zaburzenia pracy serca
  • anemia
  • przewlekłe zmęczenie i brak energii
  • częste przeziębienia
  • problemy z tarczycą
  • predyspozycja do zakażeń pasożytami
  • astma

Być może rozwiązaniem powyższych problemów jest zadbanie o prawidłowe wchłanianie pokarmu!

Friends dining

Świadome jedzenie, czyli jak jeść prawidłowo?

Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej!

 ” Delektuj się każdym kęsem zamiast po prostu łapczywie go połykać po niedbałym pogryzieniu. Kontempluj każdy kęs, poczuj w nim tętniące życie, wyczuj wszystkie odcienie smaku, odczuj wdzięczność dla Matki Natury, która to cudo stworzyła i dla wszystkich ludzi, którzy pracowali przy jego sianiu, zbiorze i dostarczeniu go do Twoich rąk. Moment posiłku to moment święty. Nie oglądaj telewizji, nie prowadź rozmów telefonicznych, nie rozpamiętuj nieprzyjemnych spraw, nie kłóć się z bliskimi przy stole, nie myśl o kolejnych czekających Cię obowiązkach. Skup się na tylko jedzeniu, karmisz teraz swoje ciało, jedyny egzemplarz jaki posiadasz. Ciesz się tym i celebruj to z należnym szacunkiem. Odzierając moment posiłku z jego sacrum działamy jedynie na naszą zgubę. „

Źródło: akademiawitalności.pl

Niedokwaszony żołądek!

plant-based-diet

Pasożyty i grzyby

„Zakażenie pasożytami i grzybami jest tematem bardzo powszechnym, jednak jak sie okazuje, może wynikać z problemów ze źle funkcjonującym żołdakiem. Dziwnie to brzmi ale jest to oczywiste, ponieważ to właśnie kwas żołądkowy jest naturalną obroną przez wszelkimi pasożytami i bakteriami. Powinien je spalać by nie dostały sie dalej. Jednak jeśli sok żołądkowy jest mało kwaśny to nie zniszczy pasożytów! Przedostają sie one do jelit i rozwijają sie w naszym organizmie, gdzie często są dożywiane lubianymi przez nas słodyczami. I zaczynami mieć całą listę problemów zdrowotnych związanych z pasożytami!

Sok żołądkowy zbyt słaby?

Czemu zatem sok żołądkowy jest mało kwaśny? Przyczyn należy szukać w błędnej diecie, bogatej w słodycze, nabiał, przetworzoną mąkę, alkohol. Do tego równie ważnym czynnikiem jest napięty układ nerwowy i przewlekły stres. Rozstraja to funkcjonowanie naszego żołądka. Żołądek zaczyna zbyt szybko pracować produkując sok słabej jakości. To jak samo jak pracownikiem, który pracuje bez przerwy, co skutkuje tym, że wartość jego pracy jest słaba, ponieważ jest on wyczerpany. Wycieńczony żołądek nie jest w stanie wyprodukować mocnego kwasu. Zatem jeśli chcemy wyleczyć żołądek to przede wszystkim musimy zadbać o nasze odżywianie i nerwy.
Warto dodać, że zgaga, jaką odczuwa duża cześć społeczeństwa, bardzo często jest wynikiem niedokwaszenia żołądka. Powszechnie uważa sie, że zgaga wynika z nadmiaru kwasu żołądkowego, co okazuje sie jednak nieco złudne – faktycznie kwasu jest za dużo, ale jest on jakby niskiej jakości, bo jest zbyt mało kwaśny.”

Źródło: biorezonans.zgora.pl

Dieta niełączenia!

simon_andrew_casey___the_healthy_food_by_simonandrewcasey-d9bb2q2

„Na przykład: najczęściej jesteśmy przyzwyczajeni do zjedzenia zupy, mięsa z ziemniakami, potem wszystko popijamy słodkim kompotem (lub jeszcze gorzej słodkimi gazowanymi napojami), a na koniec zjadamy słodki owoc typu banan lub deser.

Otóż, wszystkie te produkty wymagają  różnego czasu trawienia i potrzebują różnych soków żołądkowych.  Przy tego typu połączeniu, o jakim napisałam, w naszym żołądku robi się mieszanka wybuchowa, nie do strawienia.

Solanina – to trująca substancja, która wytwarza się w efekcie połączenia ziemniaków z mięsem…

Wyobraźcie sobie co się dzieje w naszym żołądku gdzie jest ciemno, wilgotno i ciepło…wszystko zaczyna fermentować i gnić przy złym połączeniu.

Dlatego potem pojawia się tak zwany „wydęty brzuch”,  gazy, bóle żołądka, „ciężko” nam itp.  A nawet często przy procesach gnilnych powstają choroby jak: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, astma, alergie.

Produkty dzielimy na:

  • białka
  • węglowodany
  •  tłuszcze
  • owoce

Zasady spożywania białek:

  • tłuszcze spowalniają proces trawienia białek o 2 h
  • im więcej zielonego na talerzu tym lepiej, ponieważ zielone warzywa neutralizują działanie tłuszczów.
  • białko najlepiej spożyć oddzielnie z węglowodanami (najpierw węglowodany, następnie białko)
  • jeśli już jemy białko smażone na oleju roślinnym , to należy również spożyć dużą ilość warzyw najlepiej zielonych
  • starać się w jednym posiłku nie mieszać różnych rodzajów białek np. Mięso lub ryba lub groch
  • najlepiej mięso piec w piekarniku, na grillu lub dusić
  • sałatkę spożyć przed białkiem np. Sałatka warzywna i mięso lub ryba
  • co jeśli mówisz, że po surowych warzywach masz wzdęcia? To dlatego, że najczęściej zjadasz je z chlebem , kaszami i do tego z białkiem…
  • nie łączyć białka z owocami! Wszystkie kwasy znajdujące się w kwaśnych owocach przeszkadzają w trawieniu, wydzielaniu się kwasów żołądkowych i powoduje to gnicie.

Zasady spożywania węglowodanów:

  • nie należy zjadać razem chleba, kasz, cukru, miodu z owocami cytrusowymi, pojawia się problem z trawieniem węglowodanów.
  • węglowodany nie powinny być mieszane z białkiem .
  • spożywaniu kilku rodzajów skrobi jednocześnie np. Kasza, chleb itp., powoduje zwiększenie apetytu .
  • węglowodany należy dokładnie żuć, ponieważ trawienie występuje już w jamie ustnej.
  •  spożywaj często kasze, są cenne dla naszego zdrowia.

Zasady spożywania tłuszczy:

  • spożywaj tłuszcze roślinne: oleje roślinne, orzechy
  • tłuszcz należy spożywać przede wszystkim z węglowodanami i warzywami.
  • Szkodliwe jest smażenie tłuszczy w temperaturze 150 stopni C- tłuszcze zamieniają się w toksyczne związki

 Zasady spożywania owoców:

  • owoce zawsze jedz oddzielnie z białkiem, węglowodanami i tłuszczem, inaczej powoduje to fermentację. Najlepiej spożywać owoce między posiłkami.
  • 20-30 min przed posiłkiem należy spożywać owoce.
  • nie dodawać cukru do owoców.
  •  spożywaj owoce sezonowe
  • nie zjadaj owoców na noc

no i desery…zaliczamy do nich ciastka, ciasta, cukierki, słodkie owoce, herbatniki.

  • najlepiej unikać deserów, ponieważ są przyczyną fermentacji w układzie pokarmowym.
  • desery jedz osobno 2-3 h po posiłku lub… 30 min przed”

 

Źródło: hpba.pl

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s