patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Letni detoks, czyli 3-dniowy jadłospis! Lekkość i energia;)

Dodaj komentarz

sommarmat-700x466

Obiecany jadłospis!

Mam nadzieję, że będzie stanowił źródło inspiracji do wprowadzenia większej ilości warzyw w diecie;)

Oczywiście jest to menu przykładowe i mające za zadanie lekkie oczyszczenie organizmu.

 

Dzień I

Śniadanie:

Omlet z 2 jaj w towarzystwie letniej sałatki.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a w miseczce rozbij jajka i rozmieszaj dodając szczyptę słodkiej papryki i czosnku niedźwiedziego.

Powstałą masę wylej na patelnię i przykryj. Gdy spód będzie już zwarty złóż omlet na pół i smaż jeszcze chwilę aż omlet będzie gotowy.

Do sałatki wystarczy pokroić pomidora, rzodkiewkę, kiszonego ogórka, doprawić sokiem z cytryny, poszatkowanym szczypiorkiem, posypać sezamem i pestkami słonecznika i wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.

Egzotyczna-saatka-owocowa-na-witeczny-st

II śniadanie:

Owocowo-warzywny miszmasz.

Przygotowanie: 1/2 szklanki borówek, 1/2 szklanki malin, 1 jabłko, ugotowane na parze (albo starte surowe) dwie marchewki wymieszaj z garścią ulubionej sałaty, sokiem z cytryny, migdałami.

Jeśli wolisz z tych samych składników możesz przygotować koktajl zamiast sałatki.

Obiad:

Lekki gulasz z groszkiem.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż poszatkowaną 1/2 cebulę, por i 2 ząbki czosnku. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę dynię, 1/2 szklanki mrożonego groszku,  1/2 cukinii, kilka różyczek brokuła, 2 pokrojone suszone pomidory. Warzywa podlej wodą i gotuj do miękkości doprawiając kurkumą, kminkiem, oregano i chili.

recipe-image-legacy-id--851472_11

Podwieczorek:

Krem z kiszonych ogórków.

Na 2 porcje potrzebujemy:

picmonkey-collageolui3

 

Przekrój wzdłuż pora  i pokrój w półksiężyce.
Pietruszki, selera i ziemniaki  umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na łyżce oliwy zeszklij por. Dodaj pietruszkę, selera,  ziemniaki, zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zupę odstaw na 5 minut, zmiksuj blenderem i przypraw ulubionymi ziołami , można też dodać  gałkę muszkatołową.

Kolacja:

Zapiekanka warzywna.

Przygotowanie: pokrój na plastry 1 buraka, 1 pietruszkę 1 marchewkę i 1 batata i ułóż na blaszce do pieczenia. W miseczce wymieszaj 1/2 szklanki mleka kokosowego ze szczyptą kurkumy i słodkiej papryki. Sosem polej warzywa i piecz przez ok 20 minut w 180 stopniach.

Dzień II

Planning+a+summer+menu

Śniadanie:

Pasta z makreli i awokado.

Przygotowanie: przygotuj pastę odejmując ości z 1/2 makreli, 1/2 awokado, 2 poszatkowanych suszonych pomidorów, koperku. Składniki dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Pastą możesz posmarować „kanapki” z papryki lub pocięte wzdłuż świeże ogórki.

II Śniadanie:

Smoothie bowl

indekslom

Przygotowanie: zmiksuj 1/2 szklanki malin, 1/2 szklanki borówek z 1/2 szklanki mleka kokosowego. Smoothie ozdób pokrojoną morelą, pestkami i orzechami.

Obiad:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-paprykowym.

Przygotowanie: na parze ugotuj fasolkę i przygotuj sos ze zmiksowanych dwóch pomidorów (możesz użyć passaty), 1 papryki, natki pietruszki, 1 łyżki oliwy z oliwek.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż 1/2 cebulki z 2 ząbkami czosnku i dodaj powstały sos. Gdy całość będzie wymieszana i podgrzana polej nią fasolkę.

79145cbac2055ff04d392f53c38e7a60--fruit-salad-recipes-fruit-salads

Podwieczorek:

Zupa wiśniowa.

Przygotowanie: Potrzebujesz 2 szklanek umytych i wydrylowanych wiśni. Umieść je w garnku i podlej 1/2 szklanki wody oraz 1/2 szklanki mleka kokosowego. Dodaj cynamon i sok z cytryny i gotuj aż wiśnie puszczą sok, a całość stanie się jednolicie czerwona.

Kolacja:

Krem kalafiorowy.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodaj 1/2 kalafiora oraz 2 ziemniaki. Zalej wodą i po ugotowaniu się warzyw zmiksuj na gładki krem doprawiając kminkiem, ziołami prowansalskimi. Posyp sezamem.

98fb0348-7340-4e7c-9e02-9b50038605fb--2015-0804_watermelon-arugula-and-pickled-onion-summer-salad_bobbi-lin_6046

Dzień III

Śniadanie:

Szaszłyki.

Przygotowanie dzień wcześniej: przygotuj szaszłyki z 1/2 fileta z indyka posypanego mieszanką przypraw (oregano, chili, słodka papryka), plastrów cukinii, cebuli i papryki.

Szaszłyki możesz opiec w piekarniku (ok 25 minut w 200 stopniach) albo na patelni grillowej.

Dodatkowo przygotuj sałatkę z rukoli, kiszonego ogórka, rzodkiewki i dwóch suszonych pomidorów polewając łyżka oliwy z oliwek.

II Śniadanie:

vegetarian-grilled-summer-salad

Sałatka jarmużowo-owocowa.

Przygotowanie: poszatkuj garść jarmużu (możesz go wcześniej ugotować na parze), pokrój 1 jabłko, 1 kiwi oraz 2 plastry ananasa, dodaj 1 łyżkę miodu, sok z cytryny oraz płatki migdałów i wymieszaj.

Obiad:

Leczo z ciecierzycą.

get-2-wpapi-wp-pl

Przepis znajdziesz tutaj.

Podwieczorek:

Koktajl z buraka i truskawek.

Przygotowanie: Zmiksuj 1/2 szklanki truskawek z ugotowanym na parze burakiem, dodaj sok z cytryny, posyp pestkami dyni.

Kolacja:

Krem brokułowo-kokosowy.

12102210_m

Przygotowanie: tradycyjnie podsmaż na patelni cebulę, czosnek i pora. Dodaj pokrojony korzeń pietruszki oraz marchewki, 1/2 brokuła i zalej wodą. Po ugotowaniu zmiksuj na krem dodając czosnek niedźwiedzi i słodką paprykę, Posyp wiórkami kokosowymi.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s