patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Pieczona fasolka szparagowa z salsą pomidorowo-dyniową, czyli pyszna przekąska, która zastąpi frytki!

Dodaj komentarz

100_3434

To danie narodziło się przypadkiem z nadmiaru fasolki w lodówce;)

Pieczone warzywa smakują zupełnie inaczej niż duszone i mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.

Warto docenić pieczoną marchewkę czy pietruszkę i nie serwować ich jedynie ugotowanych w rosole;)

Ale do rzeczy!

Składniki na fasolkę i salsę pomidorową;)

picmonkey-collagemk

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem, rozsyp na niej mrożoną fasolkę, oprócz ziołami i piecz przez ok 15-20 minut pilnując, by się zbytnio nie przypiekła.

W tym czasie w rondlu rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, zalej szklanką przecieru, dopraw majerankiem i chili. Gdy dynia zmięknie odstaw sos do ostygnięcia i następnie zmiksuj na gęsty krem.

Upieczoną fasolkę posyp sezamem i podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s