patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Wytrawne placki z batatów z sosem pomidorowym!

Dodaj komentarz

imgp3790

Jeśli jesteście już znudzeni swoim dotychczasowym menu – przychodzę z pomocą oferując pyszną zmianę;)

Smak tego dania jest słodki i pikantny jednocześnie, a to stanowi bardzo ciekawe połączenie;)

Składniki na placki:

picmonkey-collagemm0

Przygotowanie:

Obierz i ugotuj bataty np na parze.

W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sypkie i następnie zmiksuj je z ugotowanymi batatami. Jeśli masa będzie sucha – dodaj wody aż stanie się klejąca i pozwoli na uformowanie placków.

Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety i następnie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż je lekko przyciskając, by stały się płaskie. Piecz przez ok. 30 minut w 200 stopniach.

Jeśli wolisz je usmażyć na patelni – rozgrzej na niej olej np kokosowy i smaż z obu stron.

img_5078_

Składniki na sos:

picmonkey-collageim

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Zmiksuj je z ząbkami czosnku, przyprawami, poszatkowaną natką i oliwą.

W wersji z passatą zblenduj wszystkie składniki.

domowy-sos-pomidorowy-1_58789_11

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s