patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Poczuj magię Świąt czyli zapiekana jaglanka z makiem!

Dodaj komentarz

wigilijna-kasza-jaglana-z-makiem-i-bakaliami

Trudno ukryć, że świąteczną atmosferę tworzy nie tylko biały puch, kolędy i obecność Św. Mikołaja ale także jedzenie!

Tylko w czasie Świąt makowiec, pierogi czy inne dania zyskują wyjątkowe walory smakowe.

Warto rozpocząć świętowanie odrobinę wcześniej i przygotować choćby makową jaglankę;)

Składniki na 2 porcje:

nn

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w mleku kokosowym dodając szklankę wody.
  Ugotowaną kaszą połączyć z makiem, bananem, olejem kokosowym, przyprawą, kakaem, awokado, miodem i zmiksować na gładką masę (masa powinna być dość gęsta, ale gdyby była zbyt gęsta, dolać więcej mleka). Dodać rodzynki, pokruszone orzechy i jeszcze raz wymieszać, po czym przełożyć do naczynek do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.
a320d8a7115ea31d04f33cc9246f66f7_normal
Gotową jaglankę ozdobić dowolnymi dodatkami.
Może to być polewa z roztopionej czekolady, wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy.
SMACZNEGO!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s