patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Dwa sposoby na śniadaniową amarantusankę!

Dodaj komentarz

dsc_2680

Znudzeni dotychczasowymi zestawami śniadaniowymi?

Ja również, więc po przerwie do mojej kuchni powraca amarantus!

Poniżej przedstawiam przepis jak go okiełznać z mlekiem roślinnym albo sosem owocowym!

Amarantus – po co go jeść?

Ziarna amarantusa są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.

Składniki:

picmonkey-collagesxd

Przygotowanie:

Wersja z mlekiem roślinnym:
amarantusanka
Nasiona amarantusa opłucz na sitku. Przełóż do rondelka o grubym dnie, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłoną cały płyn i osiągną miękkość . Pod koniec gotowania dodaj miód, pokrojoną drobno gruszkę i dobrze wymieszaj. Podgotuj chwilę aż gruszka zmięknie.
Całość ozdób orzechami.
p1020978
Wersja z sosem owocowym:
Nasiona amarantusa opłucz na sitku. Przełóż do rondelka o grubym dnie i zalej 1/2 szklanki wody i zacznij gotować. W osobnym rondelku podduś z 1 łyżką miodu owoce aż zaczną puszczać sok i następnie zalej nimi gotujący się amarantus, wymieszaj.
Gotuj razem pod przykryciem na wolnym ogniu aż amarantus zmięknie.
Podawaj z ulubionymi orzechami!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s