patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Kokosowe kaszotto z dynią, makiem i ananasem!

Dodaj komentarz

1461-900

Kasza jaglana to jesienią produkt absolutnie konieczny!

Kasza jaglana jako produkt zasadotwórczy jest więc idealnym dodatkiem do codziennego jadłospisu.

Kasza zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym żelazo oraz lecytynę, która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz – jako prekursor serotoniny – wpływa na poprawę nastroju. Ponadto kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.

Ma właściwości rozgrzewające, dlatego szczególnie zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok. Ponad to ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk.

Dziś w menu aromatyczne kaszotto w wydaniu egzotycznym, ale z jesiennymi akcentami!

Składniki na 2 porcje:

picmonkey-collagemnim

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić mak i podsmażać chwilę. Dodać suchą kaszę jaglaną, wymieszać, smażyć parę minut. Wlać szklankę wody, chwilę gotować i dolać mleko kokosowe.  Następnie gotować na  małym ogniu, pod przykryciem bez mieszania.  Potem wrzucić pokrojoną i ugotowaną wcześniej na parze dynię, pokrojonego ananasa  i przeciśnięty czosnek, wymieszać dobrze. Dodać po ok 1/3 łyżeczki przypraw.  Chwilę jeszcze pogotować mieszając, by kasza się nie przypaliła.

Danie posypać płatkami/wiórkami kokosowymi.

risotto-z-dynia-i-grzybami-4-of-4

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s