patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Jak i po co dodawać zieleninę do posiłków?

1 komentarz

PicMonkey Collagee3

Od pewnego czasu testuję na sobie jedzenie zwiększonej ilości zieleniny dodawanej do każdego dania i przyznam, że zauważam interesujące efekty!

Pisząc ”zielenina” mam na myśli wszelkie listki, salaty, kiełki, zielone warzywa i owoce!

Na pewno rozglądając się po bazarku/stoisku warzywnym zauważacie ich wiele.

Często jednak kończy się na przelotnym spojrzeniu a zdecydowanie warto zawrzeć z tymi produktami bliższą znajomość;)

Rzadko po nie sięgamy niedostrzegając ich kulinarnego potencjału.

Jednak wymienione wyżej produkty nie tylko wzbogacają odżywczo dania!

Potrafią także zupełnie zmienić smak i ze względu na to również warto je docenić.

indeks23

Jeśli chodzi  efekty zauważalne po zwiększeniu porcji zielonek, to można się spodziewać:

-poprawy i wyrównania koloru cery

-zdrowych, mocnych włosów i paznokci

-poprawy koncentracji

-lepszego nastroju

-szybszej regenercji

-zwiększonej wydolności

Co się kryje w zieleninie?

images

* Są najlepszym źródłem witaminy K , która zapobiega krwotokom, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i łagodzi ból. Witamina ta jest wytwarzana przez pożyteczne bakterie w jelicie. Jeśli stosujesz antybiotyki, w organizmie może jej zabraknąć. By temu zapobiec, codziennie jedz zieleninę. Dodawaj co najmniej 2–3 łyżki do każdego posiłku.

* Chronią przed anemią. Mają całkiem sporo żelaza niezbędnego do wytwarzania krwi. Ponieważ nasz organizm słabo je przyswaja. Dlatego przed podaniem skrop sałatkę sokiem z cytryny. Dzięki temu przyswoisz nawet 2–3 więcej żelaza.

* Odmładzają ,bo zawierają sporo beta-karotenu (prowitamina A) oraz witaminę E. To silne antyoksydanty opóźniające starzenie się organizmu. Składniki te rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Dlatego sałatki trzeba skropić oliwą. Łatwiej przyswoisz cenne witaminy.

* Odchudzają. Szklanka świeżych liści ma kilka kalorii, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Świeże listki dodane do posiłków ułatwiają trawienie i zmniejszą przyswajanie tłuszczów.

Jak zacząć wprowadzać zielone produkty do posiłków?

ui

ŚNIADANIE
PicMonkey Collagenbh

Dlaczego warto dodawać zieleninę do śniadania?

Skoro to pierwszy posiłek w ciągu dnia to musi dać Ci na tyle dużą porcję energii, by Twój organizm z impetem ruszył do działania.

Ma to na celu także rozbudzenie metabolizmu po długim, nocnym odpoczynku, czyli po prostu nadanie odpowiedniego tempa do pracy narządom.

Twój mózg potrzebuje odpowiedniej dawki witamin i niezbędnych składników, by móc zarządzać ciałem i wykonywać wszystkie zaplanowane czynności.

Mam na myśli te podstawowe, biologiczne procesy jak trawienie, krążenie, ale też myślenie, kojarzenie, ruch!

Wierz mi – dodając zielone produkty do śniadań usprawnisz wszystkie procesy życiowe, wzmocnisz skórę i nadasz jej zdrowy, promienny wygląd oraz poprawisz samopoczucie i wydolność!

Więc chyba warto, prawda?

Jak ja wzbogacam swoje śniadania?

imagesq

Jajecznicę/omlet smażę ze szpinakiem/jarmużem i  podaję zawsze na talerzu wypełnionym mixem sałat i oczywiście posypuję sporą ilością szczypiorku!

Do owocowego śniadania( np jaglanki) dodaję pokrojoną cząstkę awokado!

Pokochałam smoothie bowl, ponieważ to idealny sposób na dodawanie wszelkich sałat i zielonek do śniadań . To ratunek dla osób, które nie przepadają za smakiem zieleniny.

Jeśli przygotowuję koktajl to zawsze jego bazę stanowi jarmuż/szpinak/zielony ogórek!

Obiad

PicMonkey Collage9

Dlaczego warto dodawać warzywa do obiadu?

T o kolejny posiłek, który ma za zadanie utrzymać Twój organizm w pełni sił i przygotować go do dalszych działań.

Nie  pozbawiaj go więc zdrowego ”paliwa”, bo Twoje ciało bardzo go potrzebuje do regeneracji, odżywienia i zachowania młodego wyglądu!

Jak ja wzbogacam swoje obiady?

Podstawą moich dań często jest podsmażona cebula z porem, selerem naciowym, czosnkiem i szpinakiem oraz jarmużem. Do tej bazy dodaję mięso/ryby i pozostałe warzywa!

Obiad posypuję natką pietruszki/szczypiorkiem/koperkiem!

Przygotowuję warzywne sosy, którymi polewam gotowe danie!

Przykłady

Sos cukiniowo-pomidorowy

imageswrt

1/2 cukinii

2 ząbki czosnku

2 suszone pomidory

szpinak

natka/koperek

rukola/kiełki/

W rondlu podsmażam na łyżce oleju pokrojoną cukinię, czosnek i pomidory. Po wystygnięciu miksuję z pozostałymi składnikami.

Moje guacamole

indeksqwere

1 ogórek

1/2 pomidora

1/2 awokado

bazylia

oregano

1/4 cebuli

ząbek czosnku

natka pietruszki

szczypiorek

chili z pieprzem cayenne

Wszystkie składniki miksuję w blenderze.

Sos brokułowo-marchewkowy

zupa-marchewkowa

kilka różyczek kalafiora i brokuła

 marchewka

kurkuma

imbir

bazylia

oregano

koperek

jarmuż

natka pietruszki

ząbek czosnku

1/4 cebuli

czosnek niedźwiedzi

Gotuję na parze brokuły, kalafiora i marchewkę i miksuję z pozostałymi składnikami.

Kolacja

PicMonkey Collagei8

Jak ja wzbogacam ostatni posiłek dnia?

Dodaję warzywa do zup i zapiekanek, idealne są do tego marchewka, cukinia, pomidory, papryka

Dorzucam szpinak do wszystkiego co pieczesz w piekarniku

Jeśli robisz mięso czy rybę w piekarniku zawiń warzywa w folie i grilluj razem z nimi

Zawsze mam mix sałat sałatę w lodówce i dodaję do kolacji

Trzymam w zamrażalniku porcję mrożonych warzyw i jeśli nie mam zbyt dużo czasu albo innego pomysłu gotuję je na parze i dodaję do posiłku

Przekąski

zdrowe-przekaski

Jedz warzywa np. surową marchewkę czy seler naciowy jako jedną z przekąsek w ciągu dnia

Grilluj świeżą paprykę, cukinie i jedz zamiast chipsów

Używaj owoców świeżych lub mrożonych do koktajlii lub smoothies

Rozgnieć banana lub zetrzyj jabłko i dodaj orzechy

Sięgnij po suszone owoce ale uważaj na wielkość porcji

Dodawaj świeże warzywa, pomidory, rzodkiewkę do wszystkich przekąsek

Jakie wybieram przekąski można zobaczyć w tym wpisie!

Mam nadzieję, że moje rady okażą się pomocne w skłonią Cię w kierunku zieleniny;)!

Reklamy

One thought on “Jak i po co dodawać zieleninę do posiłków?

  1. Inspurujàca dawka informacji😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s