patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Przykładowy jadłospis energetyzujący dla głodnych wrażeń;)

Dodaj komentarz

beach-breakfast-chill-dream-Favim.com-1981151

Zgodnie z obietnicą przygotowałam przykładowy jadłospis dla głodnych wrażeń smakowych;)

Uwaga!

To menu ma za zadanie dodać energii, przygotować w walce z wiosennym przesileniem i pozytywnie nastroić;)

Śniadanie:

I opcja

Kaszka z amarantusa z figą

2

Składniki:

• szklanka mleka np. ryżowego
• 1/2 -3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
•  miód
• laska wanilii

1 łyżka kakao

• świeże owoce: figi/śliwki/gruszka

 Amarantus zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

 Pod koniec dodaj łyżkę miodu i kakao.

 Przenieś do miseczki, dodaj owoce.

II opcja

z15563200M

Kasza jaglana z pomarańczem i musem jabłkowym

Składniki: 1 jabłko

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 łyżka oleju kokosowego

1 szklanka soku pomarańczowego

cynamon

garść orzechów

1 łyżka miodu

W rondelku rozgrzać olej kokosowy. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dodać cynamon. Dusić przez 5 minut pod przykrywką,  aż jabłko będzie bardzo miękkie- łyżką  rozgniatać kawałki, aby utworzyć mus.

W osobnym garnku doprowadzić do wrzenia sok pomarańczowy razem z łyżeczką miodu. Kiedy sok będzie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę, dodać wody. Gotować aż kasza wchłonie płyn.

Do przygotowanego naczynia układać warstwami: mus- orzechy- kasza– mus- kasza- orzechy.

II śniadanie

I opcja:

Koktajl z dyni i grejpfruta

635471529561683003

Składniki:

2 szklanki miąższu świeżej dyni
100 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
1 dojrzały banan
1-2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu lub kardamonu
ok. 150 ml wody

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i pestki, następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Banana kroimy w plastry i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami przekładam do misy blendera.
Stopniowo dolewając wodę miksuję całość aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.

II opcja

Koktajl z orzechami

Koktajl-na-bazie-mleka-sojowego-i-banana

Składniki:

1 gruszka

1 marchewka

1/2 małego selera

garść szpinaku

garść orzechów laskowych

WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie koktajli zabierz ze sobą jabłko pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny, pół awokado z pestką (nie czarnieje), podprażone nasiona lub orzechy i przygotuj sobie sałatkę.

Obiad

I opcja:

picmonkey-collaget222

Egzotyczna potrawka z indyka

II opcja

picmonkey-collageu7oi

Risotto z soczewicą, dynią i kalafiorem

Przekąska

I opcja

tosty-z-pasta-pomi1

Tosty z pełnoziarnistego chleba z warzywną pastą

Składniki na pastę ogórkową:

100 g nasion słonecznika

koperek

2 ogórki kiszone

Słonecznik podpraż na suchej patelni i zmiel na gładko z poszatkowanym koperkiem i pokrojonymi drobno ogórkami, dolej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Składniki na pastę z pestkami dyni i pomidorami:

100 g pestek dyni

natka pietruszki

4 suszone pomidory

Pestki podpraż na suchej patelni i zmiksuj z pokrojonymi pomidorami i natką.

II opcja:

Miseczka kremu z kiszonych ogórków

Zupa-Krem-z-Kiszonych-Ogórków-682x1024

Przepis tutaj

albo

Papryka faszerowana

Papryka-faszerowana-ryżem-i-mięsem1

Składniki:

1 papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka pieczarek

natka pietruszki

1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki.

Pokrój drobno jajko i wymieszaj z warzywami z patelni i natką.

Odkrój wierzch papryki, wydrąż środek i wypełnij farszem.

Paprykę można gotować na parze przez 30 minut albo piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 20 minut.

Kolacja:

I opcja

PicMonkey Collagekh

Sałatka z burakiem, fetą, granatem i awokado

Przepis tutaj

II opcja

Krem z białych warzyw

zupa-krem-z-pietruszki-gruszki-1390369896nk84g

Przepis tutaj

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s