patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Przygotowania do wiosny cz. 2 JEDZENIE. Pobudzający program dietetyczny i niezbędne wskazówki na drodze do zdrowej przemiany!

Dodaj komentarz

 PicMonkey Collagejkk
Zima to pora roku, kiedy więcej czasu spędzamy w domu, mniej się ruszamy, chętniej i częściej sięgamy po słodkie przysmaki i niezdrowe przekąski oraz obfite posiłki. Takie postępowanie sprawia, że przez okres zimowy przybywa nam kilka zbędnych kilogramów. Wraz z nadejściem wiosny warto zatem pomyśleć o powrocie do dawnej sylwetki i zadbać o zdrowszy tryb życia. Można zacząć od  oczyszczenia organizmu z zalegających w nim toksyn, aby odpowiednio przygotować się do wprowadzenia specjalnej diety wiosennej.

Idealna dieta na wiosnę

Glasses with fresh organic vegetable and fruit juices isolated on white. Detox diet.

Dieta na wiosnę ma na celu dostarczenie nowej energii, polepszenie nastroju oraz poprawę cery i pozbycie się nadmiaru kilogramów. Ważnym jej elementem jest usunięcie szkodliwych substancji, które trafiły do naszego organizmu wraz z pożywieniem i zanieczyszczonym powietrzem. Toksyny to organiczne trucizny, które odkładają się w komórkach zaburzając prawidłową pracę narządów oraz wpływając niekorzystnie na naszą odporność , przemianę materii, a także wygląd zewnętrzny. Za ich przyczyną cera staje się szara, pozbawiona blasku, mogą pojawić się również zmiany trądzikowe oraz cellulit.

Nowe żelazne zasady!

food-healthy-diet-delicious-fruits-Favim.com-445279

a43b720cdf1f6389b0fda5adf93581b6

  1. Pozbądź się z menu fast foodów! Dlaczego? Bo powodują uczucie ciężkości, wzdęcia, a te z kolei są znakiem, że w organizmie nagromadziło się zbyt dużo toksyn.  Warzywa i owoce wspomagają procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco. Można je spożywać pod wieloma postaciami – duszone, gotowane, jako sałatka czy surówka.Napoje gazowane i słodkie napoje warto zastąpić wodą mineralną lub ziołowymi herbatami. Ważne w diecie oczyszczającej jest, by dostarczać organizmowi około 2 litrów wody dziennie. I raczej bezsmakowej – wody smakowe często zawierają sporą ilość cukru i sztuczne aromaty. Herbatki ziołowe są dobre – bo eliminują szkodliwe substancje z naszego organizmu. Bardzo korzystnie działa zielona herbata, koper włoski, mięta, melisa, dziurawiec czy rumianek.

beach-breakfast-chill-dream-Favim.com-1981151

  1. Ogranicz:
  • słodycze
  • alkohol
  • jedzenie typy „fast food”
  • sosy
  • pszenicę
  • jogurty owocowe i mleko UHT
  • napoje słodzone
  • tłuste mięso
  • produkty typu instant

Co w takim razie jeść?

tumblr_mnetf7tRgq1s1a1q6o1_500

  • Weglowodany : płatki żytnie, płatki gryczane ,płatki orkiszowe, pieczywo pełnoziarniste, graham, ryżowe, kasza jaglana i gryczana, ryż – brązowy, dziki, albo komosa ryżowa, makaron żytni, orkiszowy i gryczany. Warzywa i owoce ( sezonowe i polskie najlepsze).
  • Białko: ryby (tuńczyk, dorsz, łosoś, sola, sandacz, dorada), jajka, ser kozi, ser owczy, mozarella, feta, mleko ryżowe, migdałowe. Dużo kiełków- są bardzo zdrowe. Mięso – z indyka, chuda wołowina, dziczyzna, chuda polędwica.
  • Tłuszcze : oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, masło klarowane, masło kokosowe, olej lniany, olej z pestek winogron, olej rzepakowy.

Dania w nowych odsłonach!

Nowa siemianka:

siemianka 26

Przepis:
szklanka ciepłej wody

2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
łyżka maku
łyżeczka miodu
banan

 gruszka

suszone śliwki

Siemię lniane dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą. Następnie powstałą grudkowatą masę przelej do naczynia blendera i zmiksuj z bananem. Całość wymieszaj z makiem, miodem, mlekiem kokosowym, pokrojoną gruszką, śliwkami.

Całość podgrzej albo zjedz na zimno w formie koktajlu.

Ulepszony tost:

980_510_smart_original_99_gkhjdf

Przepis:
1 awokado
1 jajko
kromka razowego pieczywa
liście rukoli
pieprz
nasiona dyni i słonecznika

szczypiorek

Awokado pokrój w plastry.  Na suchej patelni upraż nasiona dyni i słonecznika. Następnie zrób sadzone jajko a pieczywo włóż do tostera albo podpiecz na patelni.

  Jajko nałóż na tosta z awokado, dodaj rukolę, nasiona i szczypiorek.

Kaszka z amarantusa z figą i wanilią

2

Składniki:

• szklanka mleka np. ryżowego
• 1/2 -3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
•  miód
• laska wanilii

1 łyżka kakao

• świeże owoce: figi/śliwki/gruszka

 Amarantus zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

 Pod koniec dodaj łyżkę miodu i kakao.

 Przenieś do miseczki, dodaj owoce.

Krem z buraka:

SONY DSC

600 g buraków
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
2 duże jabłka
majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Jak to zrobić?
Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Podsmażmy na patelni teflonowej na oliwie.

.Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
Jabłka kroimy w ćwiartki usuwając gniazdo nasienne.

Do garnka wkładamy cebulę, buraki, marchew, pietruszkę, jabłka.
Dolewamy wodę, dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem 30 min.
Zupę blendujemy na gęstą masę

Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.

Koktajl z dyni i pomarańczy

635471529561683003

Składniki:

2 szklanki miąższu świeżej dyni
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 dojrzały banan
1-2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu lub kardamonu
ok. 150 ml wody

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i pestki, następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Banana kroimy w plastry i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami przekładam do misy blendera.
Stopniowo dolewając wodę miksuję całość aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.

Krem z pomarańczowych warzyw

100910_zupa_z_dyni_11

Składniki:
• 2 szklanki miąższu dyni,
• 2 bataty,
• 2 marchewki,
• 2 ząbki czosnku,

1 por

• szczypta gałki muszkatołowej,
• 1 łyżeczka imbiru,
przyprawa chili
• mleczko kokosowe do polania.

Sposób przygotowania:
Bataty i marchewki pokroić w grubą kostkę. Wszystkie warzywa (czosnek, dynia, bataty, marchew) podsmażyć na patelni z poszatkowanym porem i czosnkiem z dodatkiem oliwy.
Warzywa zalać wodą, dodać 1 łyżkę chili. Doprawiamy imbirem, gałka muszkatołową. Podajemy polaną odrobiną mleka kokosowego, z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Gyros z kalafiorem, kielkami i orzechami nerkowca

Curry_z_kalafiora_2

Składniki:

1 filet z indyka/kurczaka

5-6 różyczek kalafiora

2 łyżki oliwy

kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, koperek

garść nerkowców i kiełek brokuła/rzodkiewki

Mięso myjemy, kroimy w kostkę bądź w paski,
Mieszamy wszystkie przyprawy z łyżką oliwy i posypujemy mięso marynatą
Na patelnie wrzucamy mięso i go przesmażamy z dodatkiem oliwy.
Kiedy mięso się podsmaży dodajemy kalafior i chwilę smażymy aż kalafior się zarumieni i zalewamy wodą.

Gotujemy aż kalafior zmięknie i po tym czasie do dania dodajemy nerkowce i kiełki.

Sycące podsmażone ziemniaki z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

shutterstock_155220200-W1000

Skladniki:

2 pietruszki

6 ziemniaków

5 suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 por

kurkuma

szczypiorek

2 łyżki oliwy

Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy obrane i pokrojone warzywa z poszatkowanym porem i czosnkiem. Zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.

Doprawiamy kurkumą, dodajemy pokrojone suszone pomidory.

Podajemy ze szczypiorkiem.

Wprowadź nowości do menu!

Kalarepa

kalarepa
Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Niektóre z tych związków wykazują działanie przeciwutleniające.
Kalarepa nie jest za to zasobna w witaminę A a także nie zawiera dużych ilości karotenów.
Niewiele osób wie, że liście kalarepy także są jadalne a odpowiednio przyrządzone wprowadzą do diety witaminy A, K oraz te z grupy B kompleks.

Pikantne lecz z kalarepą!

warzywne-leczo-z-grzybami

2 kalarepy

2 papryki

1 bakłażan

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

kurkuma

bazylia

natka pietruszki

1 szklanka przecieru z pomidorów – można sparzyć 3 pomidory, obrać i zblendować.

Na oliwie szklimy poszatkowaną cebulę i czosnek, dodajemy obraną i pokrojoną kalarepę, paprykę, bakłażana. Podsmażamy i zalewamy przecierem z pomidorów, doprawiamy kurkumą i bazylią, gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

posypujemy natką.

Orzechy brazylijskie

Fotolia_11289608_ORZECHY-BRAZYLIJSKIE

Orzechy te doskonale wpływają na: pracę serca i całego układu krążenia – zmniejszają tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia zawału i miażdżycy – specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach obniża poziom złego cholesterolu i nadciśnienia tętniczego; układ nerwowy – wzmacniają koncentrację, zmniejszają zmęczenie oraz pomagają zwalczyć stres; odporność organizmu – wzmacniają i zapobiegają objawom przeziębienia; budowę kości i zębów; skórę – przyspieszają regenerację, zalecane są do spożywania po przebytych operacjach i zabiegach, zawierają wysokie stężenie kwasu oleinowego – ponad 50%, dzięki czemu chronią naszą skórę przed nadmierną utratą wody, są swoistą barierą naskórka; płodność – poprawę jakości nasienia, zapewniają siłę, sprawność i szybkość poruszania się plemników; zwalczanie komórek nowotworowych – dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy,

Koktajl orzechowy!

807cb19375e583da2ab0373250e5856d

Składniki (1 porcja):
– 1 banan
– 2 garście jarmużu
– 1 grejpfrut

– garść pokruszonych orzechów brazylijskich(zawinąć w ściereczkę i rozbić tłuczkiem)

Całość zblendować.

Sezam

Sezam-1-fot.-Sxc.hu_

Właściwości sezamu są od wieków cenione, m.in. dlatego że ma właściwości lecznicze. Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B. Sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się.

Domowe sezamki

443

• 100 g sezamu
• 5 łyżeczek miodu
Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.
Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych. Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 – 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków.

Ananas

ananas-ciekawostki
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu zakrzepów, rozkłada białka. Ma zastosowanie:
• pomocniczo w chorobach wieńcowych – ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe,
• przy zapaleniach stawów oraz innych stanów zapalnych – ma działanie przeciwbólowe, podobne do ibuprofenu , może zwalczać gorączkę,
• wspomaga gojenie ran, oparzeń, siniaków, opuchnięć, ukąszeń – ma działanie odkażające, badania wykazują, że ma zdolność do usuwania martwych tkanek z ran po oparzeniach, nie uszkadzając przy tym zdrowych,
• pomocniczo przy alergiach i chorobach dróg oddechowych,
• przy problemach trawiennych.

Mus ananasowy z czekoladą

z12095480qmus-z-mango

Marchew – 1 sztuka
Pomarańcza – 1 sztuka
Ananas – 2 plastry
Gorzka czekolada – kostka
Jabłko

Marchewkę gotujemy al dente. Blendujemy z resztą owoców i podajemy z roztopioną czekoladą.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s