patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Komosa ryżowa z amarantusem, ananasem, śliwkami i gruszką!

Dodaj komentarz

blog 017

Gdy zaczynają się nudzić utarte śniadaniowe przepisy warto poszukać nowych inspiracji i kombinacji.

Jedną z nich przedstawiam poniżej:)

Składniki:

PicMonkey Collagekk88

Właściwości amarantusa:

file.amarantus-zboza

Ziarno amarantusa zawiera wiele cennych biopierwiastków: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas. Ilość ich jest kilka razy większa niż w ziarnach zbóż. Nie zawiera glutenu. Nie bez znaczenia jest też duża zawartość w nim witamin, w szczególności A i E – witaminy „wiecznej młodości”, a także witamin B i C.
Zawartość tych wszystkich cennych substancji w amarantusie sprawia, że lekarze i dietetycy zalecają go na całym świecie chorym i rekonwalescentom, osobom starszym i sportowcom, matkom i dzieciom jako środek podtrzymujący dobre zdrowie i samopoczucie. Leczniczo – podawanie amarantusa wzmacnia pamięć i system nerwowy, hamuje rozwój wrzodów żołądka.
Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Smakuje lepiej od szpinaku i ma od niego pięciokrotnie więcej żelaza.

Przygotowanie:

Komosę zalewamy w proporcji 1:1 wodą i gotujemy dodając dwie łyżki amarantusa, najlepiej w garnku z grubym dnem. Do wody dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu dla uzyskania korzennego aromatu. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, aby później przez 10-15 min gotować ją na małym. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby komosą się nie przypaliła.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy ugotowana komosa ostygnie, łączymy ją z gruszką i ananasem, śliwkami  oraz migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni.
cinnamon-peach-breakfast-quinoa-3
Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s