patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Jaglanka w syropie malinowo-czekoladowym z gruszką i jabłkiem!

Dodaj komentarz

PicMonkey Collageiyi9

Lekkie i sycące, aromatyczne i rozgrzewające!

Właśnie takie powinno być moje wymarzone, zimowe śniadanie;)

Zachęcam do spróbowania, bo jest bardzo proste w przygotowaniu!

Składniki na syrop malinowo-czekoladowy:

PicMonkey Collageki99

Działanie prozdrowotne malin:

  • są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
  • działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
  • działają uspokajająco,
  • obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
  • żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
  • potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
  • hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
  • są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
  • duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
  • polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
  • zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Składniki na jaglankę (na 2 porcje):

PicMonkey Collagepiiu

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub masła klarowanego.  Dodaj dwie szklanki mrożonych malin i zalej 0,5  szklanki wody. Podgotuj chwilę i dodaj: 2 kostki gorzkiej czekolady, szczyptę cynamonu i kilka pokruszonych goździków oraz miąższ laski wanilii. Dokładnie wymieszaj, dodaj miód  i gotuj pod przykryciem, by całość nie przywarła mieszaj co chwilę. Co jakiś czas dolewaj wody aż do uzyskania konsystencji syropu.

Kasze jaglaną przepłucz i podpraż chwilę w suchym garnku. Następnie zalej dwiema szklankami syropu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie syrop.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim obrane i pokrojone w plasterki jabłko i gruszki.

Dodaj je do kaszy i gotowe!

Całość można posypać pokruszonymi migdałami.

Smacznego;)

000426YA0CRRKK52-C116-F4

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s