patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Risotto z soczewicą, dynią, kalafiorem i orzechami włoskimi!

Dodaj komentarz

PicMonkey Collageu7oi

Natchniona przez siostrę postanowiłam powrócić choć przez moment do soczewicy, z którą już kilka lat temu miałam pewną przygodę. Niestety wtedy nie było to udane spotkanie zapewne z powodu niedodania odpowiednich przypraw.

Lecz dzisiejsze danie, które obmyśliłam smakuje na prawdę dobrze!

Kolejnym jego atutem jest możliwość przygotowania go w jednym garnku, co zdecydowanie sobie cenię.

Zapraszam do spróbowania!

Składniki na 2 porcje:

PicMonkey Collageiiill

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę, np czerwoną wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę posiekaj w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie wraz z łyżeczką curry i kurkumy, po chwili dodaj ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodaj kilka różyczek kalafiora, startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę i dynię i podsmażaj jeszcze ok. 3 min. Zalej ok 0,5 l wody i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez ryż.

Po tym czasie dodaj soczewicę i dopraw całość majerankiem oraz gałką muszkatołową.

Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i dodaj do dania.

risotto-z-dynia

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s