patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Egzotyczna potrawka z indyka lub kurczaka z dynią i ananasem!

Dodaj komentarz

PicMonkey Collaget222

Dziś propozycja dania o lekko egzotycznym posmaku! Zdecydowanie kluczową rolę pełnią tutaj przyprawy.

Danie może być przygotowane z indykiem lub kurczakiem (o ile jego źródło jest sprawdzone).

Wszystkie składniki można bez problemu dostać w każdym sklepie, zwłaszcza dynię oraz świeżego ananasa, którego często znajduję w supermarketach.

Dlaczego nie ananas z puszki?

Ananas może się wydawać zdrową przekąską, a tak naprawdę zawiera sporo dodatkowego cukru, który pomaga dłużej zachować świeżość owoców.  Sam fakt, iż produkty te znajdują się w metalowej puszce, świadczy o tym, że możesz tam znaleźć pół tablicy Mendelejewa. Dotyczy to również brzoskwiń, groszku  czy kukurydzy z puszki.

Rozwiązanie? Wybierajmy owoce i warzywa świeże lub mrożone!

Czy mięso indyka jest zdrowsze od kurczaka?

Czy kurczak jest zawsze zdrowy? Czy lepiej wybrać jest indyka?

Czy wiesz, że tak zwany kurczak przemysłowy żyje tylko 6 tygodni? Indyk – aż 24 tygodnie. Co oznacza to dla Ciebie? Tani kurczak (taki, który kupić możesz w supermarkecie), żyje w bardzo złych warunkach. Kurczaki bardzo ciasno przechowywane są w jednej klatce. Ze względu na krótki okres życia, faszerowane są antybiotykami i hormonami, które mają na celu pobudzić ich wzrost.  Dodatkowo, w takich warunkach szerzy się wiele chorób, którymi kurczaki zarażają się jedne od drugiego. Aby temu zapobiec faszeruje się je lekami. Nie brzmi za dobrze, prawda?

Jak jest z indykami? Indyki w ciasnocie giną. Ich hodowla odbywa się w lepszych warunkach, co przekłada się na jakość mięsa. Ze względu na dłuższy czas życia, rzadziej faszeruje się je hormonami,  które miałyby przyspieszyć  ich wzrost.

Pamiętaj, aby mięso zawsze kupować ze sprawdzonego źródła. Mimo, że mięso z indyka z reguły jest lepsze od mięsa z kurczaka, warto zawsze sprawdzić skąd pochodzi.

źródło: alwaysfit.pl

Składniki:

PicMonkey Collagewi

Przygotowanie:

Oczyść i pokrój na kawałki mięso. Wymieszaj składniki na marynatę, czyli pokruszony czosnek niedźwiedzi( lub zwykły przeciśnięty przez praskę), łyżkę curry, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę startego imbiru i gałki muszkatołowej oraz łyżkę oliwy. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na ok 2 godz.

Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą, dodaj mięso, chwilę podsmaż. Dorzuć pokrojoną paprykę i seler naciowy, podlej wodą i gotuj 2 minuty pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dorzuć pokrojoną w kostkę dynię a po 2 minutach pokrojonego ananasa. Dopraw cynamonem, podlej wodą i gotuj. Na koniec dodaj łyżkę sosu sojowego, wymieszaj.

Najlepiej smakuje podawane z ryżem( polecam każdy oprócz białego).

risotto-z-dynia-02-full-900x638

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s