patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Brzoskwiniowy ryż z orzechami i żurawiną!

Dodaj komentarz

peach-bulger-27

Dziś przepis na śniadanie lub deser – wedle wyboru.

Co w nim takiego wyjątkowego?

Takie danie to świetna rozgrzewka w chłodny dzień.

Ze względu na miód – podnosi odporność.

Brązowy ryż(taki wg mnie jest najzdrowszy, ale można użyć np. jaśminowego) – kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów.

Żurawina – odżywia i wspomaga leczenie infekcji moczowych (ważne by nie była siarkowana).

Orzechy laskowe – skarbnica mądrości, usprawnia pracę mózgu, wspomaga pamięć.

Ziarna słonecznika – zadbają o kondycję włosów i paznokci ze względu na obecność cynku.

Do dzieła!

Składniki na 1 porcję:

PicMonkey Collage8yr

Przygotowanie:

Ugotowany ryż  wymieszaj  w rondelku z mlekiem kokosowym i podgrzej, dodaj pokrojoną brzoskwinię i miód.

Następnie dodaj podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, siemienia i orzechy.

Dorzuć żurawinę, wymieszaj i zajadaj:)!

a01ea2530b4d282ec784083b4a0575f5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s