patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Domowy i czekoladowy śliwkowo-jabłkowy ”jogurt” kokosowy z awokado!

Dodaj komentarz

PicMonkey Collage2109

Od kilku lat unikam m.in. nabiału i choć teraz całkowicie odnalazłam się i zakochałam w nowych smakach i doceniam ich różnorodność, zdarza się, że czegoś mi brakuje.

Wraca do mnie czasem wspomnienie…jogurtu!

Długo moim śniadaniowym rytuałem był jogurt z płatkami. Teraz już oczywiście posiadłam wiedzę na temat tego, co tak naprawdę znajduje się w składzie takiego zestawu, więc postanowiłam znaleźć  dla siebie lepszą i smaczniejszą alternatywę w konsystencji równie kremową:)

Smak jest oryginalny i zaskakujący!

Oto przepis na śliwkowo-jabłkowy ”jogurt” kokosowy!

Uwielbiam wersję na ciepło, ale podaję również opcję na zimno:)

Do obu wersji potrzebujesz:

PicMonkey Collage56788

Ciepła wersja:

W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Po chwili dodaj pokrojone i oddzielone od pestki śliwki a także obrane i pokrojone jabłko. Gotuj pod przykryciem dolewając trochę wody aż owoce zaczną puszczać sok. Gdy wyraźnie zmiękną, ale nie zmienią się w pulpę – dodaj 3-4 łyżki mleka kokosowego i wymieszaj. Gotuj chwilę i następnie dodaj kostkę czekolady lub łyżkę kakao. Podgotuj aż czekolada się rozpuści a w przypadku kakao po prostu dokładnie wymieszaj całość.

Dopraw szczyptą cynamonu.

Do miseczki wrzuć obrane i pokrojone awokado i polej zawartością rondelka.

Smacznego!

Wersja zimna:

W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Po chwili dodaj pokrojone i oddzielone od pestki śliwki a także obrane i pokrojone jabłko. Gotuj pod przykryciem dolewając trochę wody aż owoce zaczną puszczać sok. Gdy wyraźnie zmiękną, ale nie zmienią się w pulpę- dodaj kostkę czekolady lub łyżkę kakao. Podgotuj aż czekolada się rozpuści a w przypadku kakao po prostu dokładnie wymieszaj całość. Dopraw cynamonem i przelej do miseczki.

Dodaj pokrojone awokado i 3-4 łyżki schłodzonego w lodówce mleka kokosowego.

Wymieszaj i zajadaj:)

fa5f4ed60d0963735a01389c68d8ec08

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s