patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Kasza jaglana z cukinią i jarmużem w wersji wege lub z indykiem!

Dodaj komentarz

PicMonkey Collagehii

Wielokrotnie podkreślałam, że moją wielką sympatią i zainteresowaniem cieszą się zwłaszcza dania prosteniewymagające zbyt długiego przyrządzania a przy tym wysoko odżywcze i pyszne.

Tak, można te wszystkie cechy ze sobą połączyć!

Jako dowód przedstawiam ten przepis:

Składniki na 2 porcje:

PicMonkey Collage6

W wersji bezmięsnej pomijamy dodanie indyka, reszta składników pozostaje bez zmian.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj (1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody) uprzednio przelewając wrzątkiem. Do kaszy dodaj  poszatkowany jarmuż, wymieszaj i pozostaw razem pod przykryciem. Pokrój cukinię, dopraw startym czosnkiem, skrop oliwą, posyp kurkumą i ostrą papryką – po ok. 1 łyżeczce. Wrzuć na patelnię, dodaj poszatkowaną cebulę i pokrojonego pora i w wersji z mięsem pokrojonego w kawałki indyka wcześniej skropionego sokiem z cytryną, posypanego startym czosnkiem. Smaż i następnie dorzuć garść pestek słonecznika i dyni, można stopniowo dolewać trochę wody. Gdy składniki się połączą dodaj kaszę z jarmużem. Wymieszaj i smaż przez ok 3 minuty. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

IMG_4792

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s