patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Pyszny letni krem z bobu i szpinaku!

Dodaj komentarz

zucchini-soup1

Zupy-kremy zwłaszcza zielone to moja wielka miłość głównie ze względu na ich odżywcze wartości, delikatny smak i prostotę przygotowania.

Dziś przedstawiam wersję letnią z młodym bobem, który w moim przekonaniu okazał się całkiem interesujący w smaku:)

Właściwości bobu:

z9824760Q

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze.
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Bób jest pomocny w leczeniu zarówno niedokrwistości mikrocytarnej – będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i i anemii megaloblastycznej, spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12.

Gotowany bób w 100 g zawiera nie mało, bo aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Ponadto jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B – substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W związku z tym bób pomoże przetrwać kryzys w czasie odchudzania.
źródło: poradnikzdrowie.pl

Składniki:

PicMonkey Collagejfgg

Jak ugotować bób?

Przepłukany wcześniej bób gotujemy w  wodzie, przez 15-20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy już jest gotowy (świadczy o tym pomarszczona skórka).  Uważajmy jednak, gdyż rozgotowywanie warzyw niszczy składniki odżywcze.
Najlepiej go jeść wraz z łupinką, która ma wiele cennych wartości, ale można oczywiście obrać.

Przygotowanie zupy – kremu:

DSC_1402.NEF

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut. Dodajemy bób,  obrane i pokrojone  ziemniaki, zalewamy wodą. Po  zagotowaniu dodajemy opłukany  szpinak baby. Całość ponownie gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy dodając koperek. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!

l

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s