patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Czekoladowo-jagodowy budyń z kaszą gryczaną!

Dodaj komentarz

DSC_3353

To jedna z moich ulubionych opcji śniadaniowych, która często spotyka się zdziwieniem, bo kasza gryczana kojarzy się raczej z porą obiadową.

Zapewniam jednak warto spróbować!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Gryka – jest rośliną od tysięcy lat stosowaną w medycynie wschodniej m.in. do zwalczania nadciśnienia, słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń kapilarnych, a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia się organizmu. Roślina ta stanowi bogate źródło bioflawonoidów oraz enzymów o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje się m.in. rutynę, kwercetynę, hesperydynę, hiperozyd, angiotensynę oraz inhibitory lipazy. Zawierają one takie witaminy B1, B2, P, PP, a także białko i osiem cennych aminokwasów, jak np.: lizynę, lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod).

Dlaczego jagody są pyszne i zdrowe?

07.10.2010 KRAKOW , NAZEWNICTWO REGIONALNE BOROWKI I JAGODY . FOT. MICHAL LEPECKI / AGENCJA GAZETA

Owoce jagód są źródłem kwasu foliowego, fito estrogenów i flawonoidów. Zawierają mnóstwo błonnika. Neutralizują wolne rodniki, zabijają wirusy i bakterie, obniżają poziom złego cholesterolu. Zawierają substancje, uelastyczniają naczynia krwionośne, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek skutecznie przeciwdziałając anemii. Jagody poleca się osobom o słabym wzroku, zapobiegają jaskrze i zaćmie.

żródło: naturalna-medycyna.com

Składniki na 2 porcje:

PicMonkey Collageggoo

1 łyżka miodu

500 ml mleka roślinnego

70 g gorzkiej czekolady

8 daktyli

cynamon

1 szklanka kaszy gryczanej

1,5 szklanki jagód

Mleko należy doprowadzić  do wrzenia, następnie dodać  kaszę gryczaną, daktyle i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

Pod  koniec gotowania dodać czekoladę oraz jagody, cynamon.

Pozostawić do ostygnięcia i zmiksować na masę (można dolewać mleka aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s