patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Dbasz o zdrowie i figurę? Ten makaron jest dla Ciebie!

Dodaj komentarz

dsc02579as

Od dziś na blogu przez trzy dni będą się pojawiać przepisy na zdrowe wersje dań z makaronem.

Pojawią się wersje warzywne i mięsne:)

Co to znaczy zdrowe?

Sycące, odżywcze, czyli bogate w warzywa i nietuczące!

Jakie makarony wybierać?

 

PicMonkey Collage8WQW

Najlepszym wyborem będą makarony razowe!

meksykanskitunczyk

Czyli  wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału. Makaron z takiej mąki ma większe wartości odżywcze niż makaron z mąki białej. Przede wszystkim jest bogatszy w mikroelementy oraz błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Jest też cennym źródłem węglowodanów. Ponadto taki makaron sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Z racji tego, że makaron razowy trawi się dłużej, my czujemy się najedzeni przez dłuższy czas i nie musimy podjadać. Makaron razowy dzielimy na pszenny oraz żytni.

Makarony bezglutenowe!

2

Kukurydziany – w smaku i strukturze najbardziej przypomina pszenny. Podobnie do tradycyjnego ma wysoki indeks glikemiczny, zapewni więc pożywny posiłek, ale nie jedz go częściej niż raz w tygodniu.

Ryżowy – dość łatwo dostępny, lekkostrawny, szybko się gotuje. Spożywając makaron ryżowy nie musimy obawiać się obecności cholesterolu i tłuszczu. W jego składzie znajdziemy za to węglowodany złożone, które są wolniej trawione przez organizm i dzięki temu przez dłuższy czas dostarczają nam energii i uczucia sytości. Ponadto zawiera cenne składniki odżywcze w postaci witamin, białka i soli mineralnych co stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz manganu, selenu i magnezu. Można wybrać ten z białego lub brązowego ryżu.

Sojowy – dla większości pozbawiony smaku, wymaga więc ”konkretnych” dodatków. Ma niski indeks glikemiczny.

Tylko al dente

5ce557a840b933858176505d75c0d421b76e31fc_mid

Makaron ugotowany al dente jest zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. Jak przygotować makaron al dente? Trzeba go po prostu pilnować i próbować, aby się nie rozgotował. Czas gotowania będzie krótszy niż podany na opakowaniu. Odpowiednia ilość wody potrzebna do tej operacji to 1 litr na 100 g produktu. Ugotowane rurki czy spaghetti nie powinny rozpadać się w ustach, za to stawiać lekki opór zębom.

Wiele zależy od sosu!

Unikaj tych gotowych, bo przygotowanie domowej wersji nie jest pracochłonne, a przyniesie nagrodę w postaci odżywczych składników, braku konserwantów i dobrego samopoczucia:)

Kolorowy i pyszny sos warzywny z makaronem.

photo-4-e1373394250225-1024x764

Składniki

3 średnie pomidory
1 czerwona papryka,
2 cukinie
1 średnia cebula,
1-2 ząbki czosnku

200 g pieczarek

1/2 szklanki mrożonego groszku

oregano

bazylia

papryka chili

natka pietruszki

pork-pasta

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, groszek , pieczarki a na koniec pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawić pieprzem, bazylią, oregano, odrobiną papryki chili i posypać natką pietruszki.

Podawaj z makaronem kukurydzianym, ryżowym albo żytnim razowym.

Jeśli w tym daniu brakuje Ci białka zwierzęcego – dodaj rozdrobnionego tuńczyka do gotowego sosu i pogotuj razem pod przykryciem.

Gotowe!

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s