patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Jajecznica ze szpinakiem i awokado!

Dodaj komentarz

Jajka zawierają świetnie przyswajane białko, które zaspokoi apetyt, zwiększy uczucie sytości dzięki czemu nie będą nas nękać napady głodu. Jajko przyspiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tłuszczów.

Jeśli brak Ci pomysłów na śniadanie przygotuj pyszną jajecznicę z zielonymi (odkwaszającymi) dodatkami!

Składniki na 1 porcję:

PicMonkey Collageur

1/2 dojrzałego awokado
• 2 jajka
• 1 pomidor
• szczypiorek
• 2 łyżeczki masła klarowanego

garść świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

pieprz i sól (jeśli ktoś lubi)

Pomidora pokroić w kostkę (jeśli bardzo przeszkadza skórka, pomidora można sparzyć i obrać ze skórki). Na patelni roztopić masło i dodać pomidora, smażyć kilka minut aż cała woda z pomidora odparuje. Szpinak dokładnie wypłukać, pokroić w szerokie paski. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem ze szpinakiem wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i posiekany szczypiorek i smażyć aż jajka się zetną.

DSC_0145

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s