patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Kakaowy krem z nasionami chia i owocami!

Dodaj komentarz

chia-seed-pudding_9

Budyń, krem czy pudding – nieważne, ponieważ nie o nazwę tutaj chodzi, ale o smak i właściwości;)

Jeśli masz ochotę na zmiany w jadłospisie, potrzebujesz czegoś słodkiego i zdrowego zaopatrz się w nasiona chia, o których zastosowaniu czytałam już dawno. Stwierdziłam, że warto spróbować i się nie zawiodłam:)

DSC02163

Nasiona chia

      Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 [Ich stężenie wynosi ok. 60%]. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Zawartość kwasów Omega-3 2 nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku .

  • Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
  • Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla diabetyków. Badania, przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto, dowiodły, że cukrzycy, który spożywali nasiona chia przez trzy miesiące, zauważyli wyraźny sadek ciśnienia tętniczego.
  • Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
  • Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.

 Składniki na 2 porcje

PicMonkey Collageffd

2 łyżki nasion chia

400 mleka kokosowego (lub innego, np migdałowego, można też połączyć dwa rodzaje mleka)

1 łyżka kakao

1 łyżka miodu

1 łyżka płatków migdałów

1 gruszka

1 kiwi

2 śliwki

2 łyżki wybranych bakalii

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, miód, kakao, dodaj nasiona chia, pokrojone bakalie. Wymieszaj bardzo dokładnie, następnie przelej do miseczek/szklanek i odstaw do lodówki na min. 4 godz (najlepiej na całą noc).

Po tym czasie otrzymasz stężony krem, który wystarczy udekorować pokrojonymi, świeżymi owocami i posypać płatkami migdałów.

Zajadaj:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s