patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Przedwiosenny program upiększająco – energetyzujący! Recepta na zdrowie i urodę z przepisami!

Dodaj komentarz

stylowi_pl_kuchnia_17855374

Zaspani, zmęczeni zimową pogodą, brakiem słońca, poszarzali i smutni.

Tak często wyglądamy u progu wiosny.

Takie samopoczucie i wygląd są spowodowane brakiem ruchu i ubogą w witaminy dietą, więc jeśli nie dbałaś o siebie zimową porą NADRÓB TEN CZAS TERAZ!

Wystarczy wprowadzić kilka zmian, by poczuć różnicę.

przedstawiam Przedwiosenny PROGRAM odnowy:)

W następnym poście pojawi się PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS dla potrzebujących energetycznego doładowania.

Podstawą jest oczywiście odpowiednie odżywianie.

Sekretem nie jest jedzenie lecz odżywianie organizmu.

Jeśli zapełnisz żołądek MAŁOWARTOŚCIOWYM jedzeniem Twoje ciało nie uzyska paliwa, będzie niedożywione i pozbawione podstawowych składników potrzebnych do życia a co dopiero zdrowego wyglądu.

Jesteś OSŁABIONA?

Zacznij jeść:

PicMonkey Collagezmecz1

Pomóż przesuszonej cerze i zjedz:

PicMonkey Collageprzezsus1

Antidotum na wypadające włosy to:

PicMonkey Collagewlos1

Zły nastrój poprawią:

PicMonkey Collagezlynastroj6

Proponowane owoce i optymalna ilość na dzień (oczywiście nie wszystkie jednego dnia, liczy się różnorodność!):

Owoce:

5045097-owoce-egzotyczne-900-599
Świeży ananas – ok. 200 g
Grejpfrut – 1 szt.
Brzoskwinia – 2 szt.
Melon – ok. 200 g
Morele – 3 szt.
Granat-1 szt.
Truskawki – ok. 250 g
Mandarynki – 3 szt.
Śliwki – 3 szt.
Banan – 1 szt.
Kiwi – 3 szt.
Arbuz pokrojony w kostkę – 2 szklanki
Jabłko – 1 duża szt. lub 2 małe szt.
Gruszka – 1 duża szt.

Warzywa:

0000SZOBDHA1BF8X-C116

Papryka czerwona – 2 szt
Kalarepa surowa – ok. 150 g
Świeża marchew – 5 szt. średniej wielkości
Kolba kukurydzy bez dodatku soli i masła – 1 szt.
Fasolka szparagowa gotowana na parze – ok. 250 g
Kalafior gotowany na parze – 250 g
Rzodkiewki – 3 pęczki
Ogórek- 3 sztuki

Przekąski:

bakalie_5

Rodzynki – 3 łyżki stołowe
Morele suszone – 4 szt.
Orzechy włoskie – 5 szt.
Migdały – ok. 10 szt
Daktyle – 5 szt.
Żurawina suszona – 4 płaskie łyżki stołowe
Pestki dyni – 2 płaski łyżki stołowe
Pestki słonecznika – 2 płaskie łyżki stołowe
Kostki gorzkiej czekolady – 4 szt.

Planuj posiłki na następny dzień.

Unikniesz napadów głodu i rzucania się na automaty z batonami…

Rozpisz w kalendarzu czy notatniku co planujesz na śniadanie, obiad i kolację.

Co na śniadanie?

Może tosty z awokado i sadzonym jajkiem?

skinny-fried-egg-avocado-toast-582837_w650cx300cy300

przepis tu.

A może kasza gryczana ze śliwkami?

12

Tu.

Polecam też omlet z warzywami!

omlet_warzywny

Wykonanie:
2 białka ubijamy, dodajemy 1 żółtko, dodajemy zioła prowansalskie i bazylię. Delikatnie mieszkamy następnie dodajemy kilka różyczek ugotowanego na parze brokuła, kawałek papryki i trzy łyżki groszku mrożonego. Wszystko smażymy na patelni bez tłuszczu.

W ramach przekąsek polecam koktajle!

10882269_597924420342641_8166431045224727900_n

Smoothie z burakiem!

gotowe-13

1 burak

sok z cytryny

1 jabłko

1 łodyżka selera naciowego

1 kiwi

Przekąska na zimno

10419596_600709896730760_1875376714193714329_n

Przekąska na ciepło:

1922363_598274466974303_4622896633382465885_n

OBIAD:

Mięsna wersja:

Indyk w pikantnej marynacie!

tumblr_n2y7vtTXUc1qes1z4o1_500

Rybna wersja:

tumblr_lsmkgdrlMI1qeft5ho1_1280

Łosoś z kaszą jaglaną i awokado!

Wegetariańska wersja:

DSC_7353_824

Kotleciki z ciecierzycy

KOLACJA:

zupa-krem-z-pomidorow-i-papryki-206-1

Krem z pomidorów z cynamonem!

Zupa porowo-brokułowa!

chandra2-mowimyjak-pl

Dla niedopieszczonych łasuchów:

10487538_604273403041076_8278090471676296665_n

Bezglutenowe racuchy z powidłami!

Naleśniki z mlekiem kokosowym!

Migdałowe kakao!

Zmiksuj i podgrzej:

PicMonkey Collagemlidakt

Dbaj o siebie a efekty zauważysz szybko!

W następnym wpisie przykładowy jadłospis:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s