patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Szybkie śniadanie: tosty z awokado i sadzonym jajkiem!

Dodaj komentarz

Śniadanie na szybko zawsze jest w cenie, a moja propozycja jest do tego smaczna, wytrawna i stanowi alternatywę dla jaglanki czy owsianki:)

Czego potrzebujesz?

PicMonkey Collagehtu

Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie. Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Dlaczego chleb żytni?

Nowe badania opublikowane w Nutrition Journal wykazały, że spożywanie na śniadanie chleba żytniego może ułatwić utrzymanie prawidłowej masy ciała. Naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy jedli chleb żytni każdego ranka, w dalszej części dnia odczuwali zdecydowanie mniejszy głód niż osoby spożywające chleb pszenny. Co więcej uczucie sytości utrzymywało się aż do godzin popołudniowych. Związane jest to z faktem, iż struktura chleba żytniego pozwala na wiązanie wody, co powoduje wyraźne uczucie „napełnienia”.
źródło: vitalia.pl

I banalnie proste wykonanie:

skinny-fried-egg-avocado-toast-582837_w650cx300cy300

Awokado zmiażdżyć widelcem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posmarować pastą tosty przygotowane z żytniego, razowego chleba , na tym układać sadzone jajka. Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s