patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Na wigilijnym stole pieczone kasztany!

Dodaj komentarz

2014-12-06-13-29-37

Upieczone kasztany mają wyjątkowy, trochę orzechowy a trochę miody smak!

Są naprawdę pyszne i myślę, że mogą się pojawić na wigilijnym stole jako smakowity dodatek do dań. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, rodzaj łakoci dla lubiących słodkości:)

Należy pamiętać, że do jedzenia nadaje się tylko  kasztanowiec jadalny (Castanea sativa)! W Polskich parkach rośnie zazwyczaj kasztanowiec pospolity ( Aesculus hippocastanum L.), który nie nadaje się do jedzenia.

100 g kasztanów to ok 224 kcal

o wiele mniej niż w orzechach!

Indeks glikemiczny kasztanów wynosi 60 GI

Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach.

Kasztany przed pieczeniem, po nacięciu należy namoczyć od 30 min do 1 godziny, można dłużej.

?????????????????????????????

Dlaczego warto jeść kasztany?

  1. Źródło energii – kasztany zawierają sporo skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, które są długo wchłaniane przez organizm, przez co stanowią dobre źródło energii.
  2. Zawierają błonnik więc są produktem dobrze zaspokajającym głód.
  3. Nie zawierają glutenu!  Dzięki temu nie wywołują przykrych następstw jak po spożyciu mąki zbożowej i są zdrowsze.
  4. Źródło minerałów – kasztany zawierają m.in. potas (600 mg/100 g), magnez (45 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g) zatem można je polecić szczególnie osobom uprawiającym sporty. Kto ćwiczy tak ciężko jak ja wie jak istotny jest właściwy poziom tych minerałów w organizmie J
  5. Źródło witamin – i tu miłe zaskoczenie. Kasztany jadalne w 100 g zawierają tyle samo witaminy C co cytryna!

Przyrządzenie kasztanów:

????????????????????????????????????????

Najpierw należy naciąć kasztany nożykiem dość głęboko na krzyż (ułatwi to ich późniejsze obieranie).

Przed pieczeniem zalecam umieścić kasztany w rondlu i gotować w gorącej wodzie aż popękają.

Następnie odsączamy i wrzucamy na blachę, polewamy oliwą, mieszamy i pieczemy w 200°C przez kilka minut, aż się ładnie zrumienią.

Gdy ostygną, obieramy z łupiny i zajadamy się!

kaszt1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s