patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Orzechowy ryż z pieczonym jabłkiem!

Dodaj komentarz

Pomysł na absolutnie pyszne śniadanko w sam raz na poniedziałkową szarugę:)

PicMonkey Collagekiouytr

proponuję też użyć rodzynek i 1/2 szklanki mleka migdałowego

Przygotowanie:

Włączyć piekarnik i usawić temperaturę na 250°C. Ryż zalać 2x większą ilością wody,  i poczekać, aż wchłonie całą wodę.

W tym czasie obrać jabłko  i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do , posypać cynamonem, ewentualnie przyprawą do piernika i cukrem, dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut.

Jeśli ryż zdążył się już ugotować, zalewamy go mlekiem migdałowym, dodajemy wanilię, orzechy i rodzynki. Gotujemy przez 5-10 minut  od czasu do czasu mieszając, aby smaki się połączyły i na koniec zdejmujemy z palnika. Przed podaniem wyjmujemy wanilię i sprawdzamy, czy ryż jest wystarczająco słodki. Jeśli nie, można dodać odrobinę miodu.

Z piekarnika wyjmujemy jabłko (powinno być złotobrązowe i puścić soki). Do miseczki wlewamy mleko z ryżu, następnie nakładamy ½ porcji jabłka, ryż wraz orzechami i rodzynkami i resztę jabłka. Posypujemy kilkoma rodzynkami i jemy, póki ciepłe 🙂

Smacznego!

Ryż-z-jabłkami-i-orzechami_02

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s