Mrozy i zawieje za oknem oraz chęć zakładania na siebie kilku warstw ubrań nie mogą usprawiedliwiać
Wiadomo, organizm wraz ze spadkiem temperatury domaga się ogrzania i dopieszczenia, ale należy to zrobić w umiejętny i zorganizowany sposób. W przeciwnym razie czeka nas na wiosnę akcja pod szumną nazwą ”Detoks”.
Konkluzja jest prosta: by zdrowo wyglądać i tak się czuć trzeba zdrowo jeść cały rok.
Oto rady, produkty i przepisy ku zimowemu pokrzepieniu:
Jedz często, ale mało
Zimą powinnaś szczególnie przestrzegać regularnego jadania posiłków. Najlepiej jedz 5 mniejszych, każdy po 250-350 kcal. Pomogą one w utrzymaniu równowagi cieplnej i utracie zbędnego tłuszczyku (na proces trawienia jednego posiłku zużyjemy nawet 90 kcal).
Dobrze skomponowana zimowa dieta pozwala:
– dostarczyć organizmowi więcej energii (nie będziemy marznąć);
– zwiększyć odporność organizmu (mniej będziemy chorować);
– nie dopuścić do odłożenia dodatkowych centymetrów w talii (nie przybierzemy na wadze).
sięgaj po kiszonki
Prawidłowa dieta powinna dobrze wpływać na naturalną florę bakteryjną jelit, która ma znaczący wpływ na odporność całego organizmu – stanowi swoistą barierę dla zarazków. Pamiętaj, że te pożyteczne bakterie występują nie tylko w fermentowanych napojach mlecznych, ale również w kiszonej kapuście czy ogórkach.
Zupa krem z kiszonych ogórków
Na 2 porcje potrzebujemy:
Przygotowanie:
Przekrój wzdłuż pora i pokrój w półksiężyce.
Pietruszki, selera i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na łyżce oliwy zeszklij por. Dodaj pietruszkę, selera, ziemniaki, zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zupę odstaw na 5 minut, zmiksuj blenderem i przypraw ulubionymi ziołami , można też dodać gałkę muszkatołową.
Do tej zupy nie dodaje SIĘ soli, ponieważ jest zbędna ze względu na słoność kiszonych ogórków.
jedz ciepłe posiłki
Zapomnij o suchych kanapkach i zimnych przekąskach. Zima to czas gęstych, „konkretnych” i pikantnych potraw. Najlepsze są zupy, które sycą, nie powodując przy tym przyrostu wagi. Są źródłem składników odżywczych (m.in. potasu, fosforu i białka) oraz mają właściwości rozgrzewające. Pij także jak najwięcej herbatek owocowych i ziołowych. Sięgnij też po soki owocowo-warzywne (ale nie z kartonu, lecz robione samodzielnie). Mają mnóstwo witamin, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm.
Przepis na warzywny gulasz z ciecierzycą
jedz tłuste ryby
Masz ochotę na coś tłustego? Zamiast kotleta zjedz tłustą morską rybę. Zawiera ona bezcenne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz chroniące komórki przeciwutleniacze – witaminy A i E.
Łosoś z kaszą jaglaną i sałatką z awokado
Przygotowanie:
1 Rybę skrop sokiem z cytryną, oprósz pieprzem i ulubionymi ziołami (np oregano) i odstaw w chłodne miejsce.
2 Kaszę jaglaną upraż w garnku, aż zacznie wydobywać się intensywny zapach. Przelej wodą i gotuj w proporcji 1:2 (na 1/2 szklankę kaszy przypada 1 szklanka wody).
3 Rozgrzej patelnię grillową i piecz łososia uprzednio posmarowanego oliwą. Wrzuć na patelnię drobno posiekaną cebulę, poszatkowany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
4 Przygotuj sałatkę z pokrojonego w kostkę awokado, pomidorków, mixu sałat, suszonych pomidorów. Warzywa z patelni dodaj do sałatki. Posyp uprażonymi pestkami słonecznika, skrop łyżką oliwy i wymieszaj.
5 Podawaj łososia z kaszą i sałatką.
korzystaj z mrożonych warzyw
Zimową porą nie masz do dyspozycji tylu świeżych, wartościowych warzyw co latem. Ale są mrożonki – niska temperatura sprawia, że produkty zachowują większość swoich właściwości odżywczych. Możesz z nich błyskawicznie przyrządzić sycące i nietuczące potrawy.
przepisy na soki z http://www.happyholic.pl/
nie rezygnuj ze śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zimą powinno być nawet bardziej kaloryczne niż obiad. Rano przyswajanie składników odżywczych przez organizm jest najbardziej efektywne. Zapotrzebowanie energetyczne też jest wtedy największe. Jeśli zapomnisz o śniadaniu, organizm „zemści się”. W ciągu dnia będzie domagał się dodatkowych kalorii i gromadził zapasy tłuszczyku. Zmniejszy się też zdolność koncentracji i wydajność w pracy.
Kasza jaglana z mango
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mus jabłkowy, który można przygotować z 1–2 jabłek uduszonych z miodem na patelni – gdy zmiękną, miksujemy je na mus. Jedno dojrzałe mango kroimy w kosteczkę i również miksujemy. Musy owocowe łączymy i polewamy kaszę, i dorzucamy uprażone na złoto płatki migdałów.
wzmacniaj się naturalnymi antybiotykami
Pokochaj czosnek i cebulę, które w sposób naturalny wzmacniają odporność oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Aby najlepiej zadziałały i dobrze się wchłonęły, trzeba je jednak spożywać na surowo, a nie w przetworzonej postaci, np. po usmażeniu. Dobry jest też kłącze imbiru, który działa przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem. Dodatkowo rozgrzewa organizm (podobnie jak chili i cynamon). Właściwości antybiotyczne ma również miód.
Zimowa herbata
Więcej przepisów w zakładce JEDZENIE