patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Pyszny i zdrowy lunch do pracy lub szkoły!

Dodaj komentarz

Oto przepis na kasze jaglaną z warzywami, którą możesz zabrać ze sobą do pracy/szkoły i posilić się w razie w chwili wilczego głodu:)

Smacznie i zdrowo!

Na 1 porcję:

PicMonkey Collagekio90

Dzień wcześniej zalej ciecierzyce na noc wodą.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę na sypko:

Przed gotowaniem kaszę upraż w suchym rondelku By wyeliminować gorzkawy smak wystarczy wysypać ziarna do garnka i podgrzewać mieszając drewnianą łopatką aż zacznie ładnie pachnieć a ziarna staną się jaśniejsze. Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka i gotujemy

W proporcji 1:2 ( np. 1 szkl kaszy 2 szkl wody).

Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając (!) aż ziarenka wchłoną płyn, napęcznieją i staną się miękkie.
Kaszę wyłączamy i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 10-15 minut. Potem odkrywamy przykrywkę i zostawiamy do przestygnięcia.

W rondelku gotuj ciecierzycę aż będzie ”al dente”.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Pokrój paprykę i wrzuć na patelnię a gdy zmięknie dodaj też pokrojoną w kostkę cukinię i pomidorki.

Gdy wszystkie warzywa zmiękną dodaj ugotowaną wcześniej kaszę i  ciecierzycę, posyp natką oraz koperkiem. Można dodać inne ulubione przyprawy.

Gotowe!

kasza-jaglana

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s