patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Pyszna zupa parykowa!

Dodaj komentarz

Jak się okazuje zupę – krem można przygotować właściwie ze wszystkiego. Oto przepis na ogniście czerwoną paprykową zupę.

Na 2 porcje potrzebujemy:

PicMonkey Collage;mk

* kupując pomidory z puszki dokładnie przeczytaj skład, często dodawany jest cukier i konserwanty!

Do tego przepisu można użyć świeżych pomidorów sparzonych i pokrojonych w kostkę.

Papryka –  jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna.

Ziemniaki –

Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C.

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż ok 10 minut. Gdy papryka zmięknie dodaj obrane i pokrojone: ziemniaki, seler i pietruszkę. Zalej wodą i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, dopraw słodką papryką, chili z pieprzem cayenne. Po kwadransie zblenduj na gładki krem, posyp natką pietruszki.
Gotowe!
large
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s