patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Zjedz jaglankę na sniadanie!

Dodaj komentarz

IMG_2384

Czy już wcześniej wysławiałam pod niebiosa właściwości kaszy jaglanej?

Jeśli nie to:

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Dostarcza również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi – o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Jest łatwodostępna: w każdym sklepie spożywczym! Polecam tą  albo

Śniadanie jaglane:

PicMonkey Collagejaf=

Ugotuj kaszę na sypko:

Przed gotowaniem kaszę upraż w suchym rondelku By wyeliminować gorzkawy smak wystarczy wysypać ziarna do garnka i podgrzewać mieszając drewnianą łopatką aż zacznie ładnie pachnieć a ziarna staną się jaśniejsze. Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka i gotujemy

W proporcji 1:2 ( np. 1 szkl kaszy 2 szkl wody).

Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając (!) aż ziarenka wchłoną płyn, napęcznieją i staną się miękkie.
Kaszę wyłączamy i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 10-15 minut. Potem odkrywamy przykrywkę i zostawiamy do przestygnięcia.

Ugotowaną kaszę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy posiekane suszone owoce i gotujemy wszystko 5 min aż jaglanka będzie gorąca. Dodajemy starte jabłko i doprawiamy cynamonem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s