patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Chcesz być szczupła i zdrowa? Te produkty zawsze miej w lodówce!

1 komentarz

PicMonkey Collagenhk

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie a szczupła sylwetka pozostaje w sferze Twoich marzeń powinnaś zacząć od porządków w lodówce.

Kolejnym krokiem jest oczywiście pozbycie się z domu słodyczy(zastąpienie ich bakaliami) oraz zamiana węglowodanów prostych na węglowodany złożone.

Unikaj:

produktów z mąki pszennej(ciastka, wafelki, batony, białe pieczywo)

owoce o wysokim indeksie glikemicznym(winogrona, banany)

białego ryżu

Wprowadź do diety:

pieczywo z mąki razowej (np żytnie)

brązowy ryż

kasze: gryczana, jaglana

amarantus

komosa ryżowa

orzechy

Co zatem warto mieć zawsze w lodówce, by w chwili kryzysu stworzyć lekkie i pyszne danie?

Warzywa:

Brokuły– to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna także w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych. Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.

Możesz dodawać je do zup kremów, ugotować na parze i podać do mięs/ryb

Lekka zupa brokułowa:

PicMonkey Collageutrstb

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną białą część pora i posiekany ząbek czosnku. Gdy się zarumienią dodać obraną i pokrojoną cukinię, kilka różyczek brokuła,  opcjonalnie(jeśli zupa ma być gęstsza) pokrojone drobno ziemniaki. Całość zalać wodą tak, by zakryła warzywa i gotować do miękkości.  Po ugotowaniu zmiksować z przyprawami, można dodać inne  wg upodobań.

Cukinia: Jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Natka pietruszki: Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Posypuj nią sałatki, dodawaj do zup i roślin strączkowych.

Witaminowy koktajl:

 PicMonkey Collage34mk

Wystarczy zblendować składniki na gładką masę. Można dodać łyżeczkę miodu.

Seler: Sławę odżywczą zawdzięcza seler pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.

Pietruszka: Korzeń pietruszki zawiera spore ilości wapnia i fosforu oraz zasobny jest w witaminy B1, B2, B6 i kwas foliowy. Korzystnie wpływa na trawienie, dzięki pobudzaniu wydzielania soków trawiennych, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Ze względu na dużą zawartość potasu zwiększa wydzielanie moczu i tym samym powoduje usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Por:

  • Pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności (100 gram pora dostarcza tylko 24 kalorii) – sprawdzają się więc doskonale podczas odchudzania.
  • Zawierają dużo soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki.
  • Są dobrym źródłem witamin:

– C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne)
– A (odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci, widzenie o zmroku i zdrową skórę),
– E (ważna w leczeniu męskiej niepłodności, zaburzeń pracy mięśni i chorób serca),
– B1 (poprawia pamięć, koncentrację i krążenie krwi),
– B2 (zapewnia dobry wzrok i rozwój układu nerwowego),
– PP (bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, hamuje toksyczne działanie leków)

Marchew:

90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.

Beta-karoten występujący w marchwi:

  • jest silnym antyoksydantem,
  • blokuje związki rakotwórcze,
  • wpływa na nasz układ odpornościowy,
  • dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
  • marchew chroni nasz wzrok,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zapobiega chorobom serca i nowotworom

Krem z pomidorów z cynamonem:

picmonkey-collagekreminf

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.

Pokroić pora, bakłażana i obraną cukinię, następnie dusić na oliwie i pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodać obrane i pokrojone pomidory. Całość gotować przez kilka minut. Zmiksować i doprawić majerankiem i cynamonem, który dodaje wyjątkowego smaku.

Papryka: Świeża papryka jest bogatym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, wzmacnia więc układ immunologiczny, a tym samym odporność organizmu. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze właściwości ostrej papryki, głównie chili (a tak¿e ostrej papryki zwanej pieprzem cayene). Ta odmiana papryki ceniona jest za silne właściwości rozgrzewające. Zawiera kapsyicynę, która stosowana wewnętrznie poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym zawałów serca i udarów mózgu. Zewnętrznie stosuje się kapsyicynę w maściach, mazidłach i plastrach rozgrzewających, przynoszących ulgę w bólach artretycznych, reumatycznych i mięœniowych. Ma ona bowiem właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.

Warzywny gulasz z ciecierzycą i kurkumą:

AAA

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc i gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i  delikatnie szklimy cebulę . Dodajemy: czosnek. Po 3 minutach dokładamy i paprykę. Po kilku chwilach kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy i lekko dusimy dodając kurkumę . Pomidory powinny puścić sok i lekko zmięknąć. Dodajemy , cukinie i cieciorkę. . Na koniec posypujemy natką i chili z pieprzem cayenne.

Pomidory: Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność albo przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która działa w ten sposób. 180 g owocu, czyli jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt.

Dynia:

Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.
Krem marchwiowo-dyniowy:
PicMonkey Collageqyu5p0

Przygotowanie: Do garnka wrzucić pokrojoną w talarki marchew, dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone i obrane ziemniaki i pietruszkę. Następnie dodać pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy. Zalać wodą i gotować aż zmiękną warzywa, następnie zmiksować. Podawać zupę posypaną prażonymi pestkami dyni.

Ogórek: To warzywo jest cenione ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Ogórek w 96% składa się z wody. Znajdziemy w nim  witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów jest źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu.

Cebula: Zawarte w roślinie dobroczynne pierwiastki były wykorzystywane już w medycynie ludowej do leczenia szkorbutu , wrzodów i blizn. Cebula pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HLD, a obniżenie „złego” – LDL. Przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie. Substancje biochemiczne zawarte w roślinie mają działanie przeciwrakowe i lecznicze w obrębie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów.
Czosnek: jakie właściwości ma czosnek? Przeróżne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne. Oto jak działa:
  • walczy z wirusami,
  • działa przeciwzakrzepowo,
  • pokonuje bakterie,
  • skutecznie rozprawia się z pasożytami,
  • działa przeciwgrzybicznie,
  • jest świetnym przeciwutleniaczem.

 

Owoce:

Awokado:

Można powiedzieć, że awokado składa się głównie z 3 wartościowych komponentów:

  • Fitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry) – chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie wody – głębokie działanie nawilżające na skórę, mają działanie wspomagające układ odpornościowy. Ich zawartość jest podobna jak w oliwkach i oliwie z oliwek.

  • Witaminy, mikroelementy i inne: witamina K, błonnik, potas (awokado ma więcej potasu niż średni banan!), kwas foliowy, witamina B6, C, miedź. Te składniki występują w dużych ilościach, ale ogólnie awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym serce
    i aminokwasy, budujące mięśnie!

Ananas: świeży!

  • Ananas ma bogate właściwości odżywcze, lecznicze i oczyszczające. Oczywiście mowa o świeżych owocach. Te z puszki tracą swoje dobroczynne właściwości. Na szczęście dzisiaj nie ma problemu z zakupieniem świeżych ananasów, można dostać je w większości supermarketów, ale również w zwykłych warzywniakach. Dojrzałe owoce intensywnie pachną i są barwy żółtawozielonej.
  • Jedząc ananasy sporo zyskujemy. Zawierają cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która jest chyba najbardziej znacząca.
  • Dzięki zawartości błonnika ananas jest doskonały przy odchudzaniu. Błonnik wspomaga procesy trawienne, usuwa toksyczne produkty przemiany materii, dzięki niemu mamy uczucie sytości. Także bromelaina wspomaga procesy trawienne. Co ciekawe jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sama waży! Dlatego dobrze zjeść po posiłku plaster ananasa.

Smoothie z ananasem i awokado

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki świeżej mięty
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 400 ml soku pomarańczowego

Ananasa  obieramy, pozbawiamy twardego środka i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do naczynia  blendera.

Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i dodajemy do ananasa.

Do owoców dodajemy świeży szpinak, miętę, sok pomarańczowy oraz kostki lodu. Całość miksujemy aż do otrzymania kremowego, gęstego smoothie.

smoothie-awokado-3_preview

Grejpfrut: Niska wartość energetyczna i wpływ na przyspieszenie
przemiany materii sprawiły, że grejpfruty znane są przede wszystkim jako środek
na odchudzanie (stąd m.in. dieta
grejpfrutowa
). Zawiera naturalne spalacze tłuszczu – witaminę C i błonnik. Zawarte w grejpfrucie substancje
stymulują produkcję insuliny, jednocześnie zmniejszając poziom glukozy we krwi.
Są sycące, dzięki czemu eliminują uczucie głodu na dłużej. Co więcej, są
niskokaloryczne. Jeśli chcesz zmniejszyć porcje spożywanych posiłków, na pół
godziny przed obiadem i kolacją spożyj ćwiartkę grejpfruta. Trawienie po
posiłku wspomoże zielona herbata z dodatkiem suszonego grejpfruta. Na koniec
dwa przepisy na koktajle z grejpfrutem w roli głównej.

Koktajl:

Składniki: 1 pomarańcza, 1 grejpfrut różowy, 1 grejpfrut
żółty, 2 łodygi selera naciowego, pęczek mięty.

Pomarańczę i grejpfruty umyć, obrać ze skórki i pokroić na
małe cząstki. Seler i miętę umyć i drobno posiekać. Wszystko wrzucić do
blendera i zmiksować. Koktajl można posłodzić miodem.

5589832-sok-z-burakow-643-385

Jagody/ borówki warto zamrozić je w sezonie

borówki amerykańskie i jagody – najlepsze przeciwutleniacze

Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Podobnie do borówek działają czarne jagody.

Koktajl jagodowy:

Składniki:

  • szklanka jagód (mogą być mrożone)

  • liście rukoli- 5 sztuk

  • awokado -połowa małej sztuki

  • pół banana-

  • pół pomarańczy

  • łyżka miodu do smaku

  • pół szklanki truskawek

indeksjjj

Jabłka: Zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.Bardzo dobrze regulują przemianę materii. stosowane w różnych dietach odchudzających (są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik pęczniejący w żołądku i osłabiający uczucie głodu). Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.

Jabłka i gruszki pod ryżową kruszonką

PicMonkey Collagemigr80

Przygotowanie: Na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem ułożyć obrane i pokrojone  jabłka i gruszki. Mąkę, cukier i masło rozetrzeć  aż powstanie kruszonka. Owoce pokryć kruszonką i piec  w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posypać płatkami migdałów.

imagesp

Śliwki:

Dzięki dużej ilości błonnika śliwki poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu.

Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi.

Kasza gryczana ze śliwkami:

12

Potrzebujemy na 1 porcję :

1/ 2szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

5 świeżych śliwek

szczypta cynamonu

łyżka oleju(polecam kokosowy)

2 łyżki płatków żytnich/owsianych

1 łyżka miodu/cukru brązowego

1 łyżka wiórek kokosowych

Ugotowaną na sypko kaszę wymieszaj na patelni wraz z pozostałymi składnikami (śliwki drobno pokrój ). Chwilę podsmażyć. Gotowe i smaczne!

Jajka

Jajka: Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie. Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

Omlet warzywny:

omlet-ze-szpinakiem-2-300x298

2-3  jaja

pęczek szczypiorku

kawałek papryki czerwonej

1/2 cukinii

pomidor

garść szpinaku

sól, pieprz, słodka papryka, przyprawy

1. Do osobnego naczynia wbić jaja i roztrzepać

2. Dodajemy do środka posiekany szczypior, pokrojona paprykę i startą cukinię, pomidora w kawałkach bez skórki, garść świeżego szpinaku. 

3. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem, słodką papryką.

4. Na rozgrzaną sporą patelnię z odrobiną tłuszczu wlewamy uzyskaną mieszanką.

5. Nie trzeba przekładać omlet na drugą stronę, można smażyć pod przykryciem.

Więcej przepisów w zakładce Jedzenie:)

Advertisements

One thought on “Chcesz być szczupła i zdrowa? Te produkty zawsze miej w lodówce!

  1. Super post!!! Bardzo ciekawy i inspirujący.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s