patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Coś dla skóry: witaminowy koktajl i maseczka z kurkumy!

Dodaj komentarz

Nadszedł jesienny czas podczas którego ogólne zmęczenie może niekorzystnie wpłynąć na stan skóry. By temu zapobiec warto zwiększyć ilość warzyw w diecie i zaserwować je sobie w smacznym wydaniu:)

Na kuchni+ można obejrzeć program ”Be Active” i to właśnie z niego zaczerpnęłam przepis na smakowity koktajl. Ten zielony płyn pity codziennie na pewno polepszy koloryt skóry, zmniejszy ilość niedoskonałości a i włosom doda blasku.

Składniki na 2 porcje:

PicMonkey Collage34mk

Składniki zblenduj na gładki płyn, można wedle uznania dodać wody mineralnej lub ciepłej przegotowanej.

Cukinia:

Jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Ogórek:
To warzywo jest cenione ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Ogórek w 96% składa się z wody. Znajdziemy w nim  witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów jest źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu.
Gruszka:
Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie odchudzającej. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety.
Jabłko:
Zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.Bardzo dobrze regulują przemianę materii. stosowane w różnych dietach odchudzających (są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik pęczniejący w żołądku i osłabiający uczucie głodu). Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.
Awokado:

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy.

Natka pietruszki:

Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

Siemię lniane:
Siemię lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi (zanurzone w wodzie nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą śluzu). Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające.

Maseczka z kurkumy

Już kilkudniowa kuracja polegająca na aplikowaniu na skórze twarzy maseczki z kurkumy znacznie rozjaśni cerę, przyspieszy gojenie się ran i blizn!
Składniki na maseczkę:
PicMonkey Collageu890c
Składniki wystarczy dokładnie wymieszać i nałożyć na twarz na ok 10 minut. Zmyć ciepłą wodą.  Maseczkę należy poprzedzić oczyszczającym peelingiem.
Niewiele osób wie, że kurkuma posiada właściwości lecznicze. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, ostatnimi czasy bardzo zyskała w przemyśle kosmetycznym.
Jogurt naturalny jest niezbędny w składzie maseczki, ponieważ obfituje w proteiny, witaminy (głównie z grupy B), wapń oraz wiele innych cennych pierwiastków, które doskonale wchłaniają się przez skórę i dają lepsze efekty, niż zwykłe preparaty natłuszczające czy witaminowe. Właściwością miodu jest jego działanie antyseptyczne. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów drożdżoidalnych z rodzaju Candidia.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s