patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Zdrowe zamienniki: cukiniowy makaron, naleśnik kokosowy!

Dodaj komentarz

?????????????????????????????????????

To, co jemy od zawsze i w czym nie upatrujemy przyczyny problemów z wagą i zdrowiem może wyrządzać szkodę organizmowi. Jeśli borykasz się z jakimiś dolegliwościami od zawsze lub nie możesz schudnąć mimo ćwiczeń i zmian w diecie – przyjrzyj się dokładnie temu co jesz od zawsze. Produktami towarzyszącymi nam od dzieciństwa jest pszenica i mleko krowie. Niestety te właśnie składniki na przestrzeni lat stały się przedmiotem licznych eksperymentów i tylko z wygładu przypominają to, co pamiętamy z wakacji na wsi.

Mleko krowie

indeksoo

Mleko krowie zawiera trzykrotnie więcej białka niż mleko matki i jest to białko w większości nieprzyswajalne dla ludzi i bardzo alergizujące. W mleku krowim jest też dużo hormonu wzrostu, który zaburza prawidłowy rozwój małego człowieka. Przetwory mleczne takie jak śmietany, śmietanki, sery, czy jogurty to w większości produkty, które są sztucznie zagęszczane, barwione i traktowanie ulepszaczami smaku. Dodawanie do nich ziaren i owoców też nie ma nic wspólnego z poprawą jakości odżywczej.

źródło: hpba.pl

Zdrowe zamienniki dla mleka: mleko kokosowe, migdałowe, ryżowe. Szukaj takich, które nie mają w składzie konserwantów. Znajdziesz je np w Rossmanie.

Naleśniki z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki jaglanej/gryczanej

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

  • 1/3 szklanki miodu

  • 1/2 puszki mleka kokosowego

  • 1 łyżeczka  kakao

  • 1 łyżka oleju roślinnego + do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę.  Patelnie posmarowaną oliwą dobrze rozgrzać, nakładać po jednej łyżce masy, między racuchami pozostawiając odstępy. Smażyć przez ok  2-3 minuty , odwrócić i podsmażyć z drugiej strony.

Proponuję zajadać je z powidłami śliwkowymi, można też posypać cynamonem:)

DSC_4717

Pszenica

indeksiii

Według kardiologa Williama Davisa, który napisał książkę o najbardziej popularnym na w świecie ziarnie, nowoczesna pszenica jest „idealną przewlekłą trucizną.”

To jest teraz duża kilku-dziesięciocentymetrowa, roślina, stworzona w wyniku badań genetycznych z lat 60 i 70 ubiegłego wieku,” mówi Davis.  „W tego typu roślinach jest wiele składników, których kiedyś po prostu nie było w pszenicy.

Na przykład jest tam nowe białko zwane gliadyną. Nie wolno mylić tego składnika z glutenem, który jest problemem samym w sobie. Praktycznie wszyscy są narażeni na gliadynę, ponieważ jej działanie przypomina opium.  Wiąże ona receptory opioidowe w mózgu i pobudza apetyt.

Na pytanie, czy produkcja rolna może wrócić z powrotem do stosowania ziarna, które nie zostało zmienione, Davis powiedział, że to możliwe, ale nie jest to ekonomicznie uzasadnione, ponieważ taka pszenica daje mniejszy plon z tego samego obszaru. Jednakże, zgodnie z tym, co napisał Davis, odejście od stosowania zmodyfikowanej pszenicy powinno spowodować u ludzi znaczną utratę wagi a wiemy przecież, jakim cywilizacyjnym problemem jest nadwaga.

źródło: zmianynaziemi.pl

Zdrowe zamienniki: ryż, kasze, makarony: ryżowy, żytni

Makaron cukiniowy

Składniki:

2 pomidory

1 średnia uckinia

1 ząbek czosnku

1 cebuła

1 łyżka oliwy

ulubione zioła

Przygotowanie: na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, pokrój pomidory i duś wszystko do miękkości. Cukinię pokrój w cienkie i długie pasma, wymieszaj z sosem na patelni i dopraw. I zajadaj:)

_MG_0135

Moja rada:

Spróbuj małymi krokami zmniejszać udział tych produktów w swojej diecie. Być może nękający Cię od lat trądzik jest spowodowany nabiałem. Problemy ze wzdęciami z kolei może zawdzięczasz pszenicy? Warto się nad tym zastanowić i zrobić coś dobrego dla siebie.

Mnie do odrzucenia tych składników przekonała ulga jaką od razu można odczuć, polepszenie samopoczucia. Warto poczytać o diecie zgodniej z grupą krwi. Np, grupa 0 nie toleruje pszenicy i nabiału w ogóle. Może warto dać głos naturze?

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s