patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Warzywny gulasz z ciecierzycą i kurkumą!

Dodaj komentarz

Warzyw nigdy zbyt wiele, a już jesienią musimy zadbać o ich odpowiednią ilość w codziennym menu. Chcesz się ustrzec przed depresją, osłabieniem i wypadaniem włosów? Jedz warzywa z ….cieciorką:)

Składniki na 2 porcje:

AAA

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń.

Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku:

• bólów głowy oraz gardła,
• niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
• wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
• podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
• a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnik

  Kurkuma  oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Świetnie wpływa na problemy z cerą (już wkrótce przepis na maseczkę z kurkumy)!
Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek (olej rzepakowy lub z siemienia lnianego).
Przyprawę tę dodajemy na początku gotowania. W kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli

Kurkumę lepiej kupować osobno, gdyż w mieszance curry jest jej mało (tylko 20%).

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc i gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i  delikatnie szklimy cebulę . Dodajemy: czosnek. Po 3 minutach dokładamy i paprykę. Po kilku chwilach kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy i lekko dusimy dodając kurkumę . Pomidory powinny puścić sok i lekko zmięknąć. Dodajemy , cukinie i cieciorkę. . Na koniec posypujemy natką i chili z pieprzem cayenne.

get-2.wpapi.wp.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s