patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Jedzenie Cię wyleczy….z podjadania!

Dodaj komentarz

zdjecie 1jgdf

Oto nowy cykl na blogu, w którym będę udowadniać jak wspaniałym lekarstwem na wszelkie problemy urodowo-zdrowotne ( np: niedoskonałości skóry, wypadanie włosów, brak odporności, zły nastrój, nadwaga itp) jest jedzenie!

Problem z którym zmierzę się najpierw to PODJADANIE.

Przyczyną podjadania/przejadania się może być źle dobrany jadłospis, nieodpowiednie pory posiłków lub ich pomijanie,  brak silnej woli.

Postaram się przedstawić kilka propozycji potraw, które  zlikwidują napady głodu i pozwolą zapomnieć o apetycie na słodycze.

PAMIĘTAJ: jedzenie batonów, ciastek, cukierków to połykanie substancji, które UZALEŻNIAJĄ i w sposób nieunikniony doprowadzą do takich schorzeń i dolegliwości jak: zmęczenie, depresja, bezsenność, cukrzyca, nadciśnienie, trądzik, problemy trawienne, nadwaga. Po co zjadać CHEMIĘ, kiedy można rozpieszczać swoje kubki smakowe i zadbać o zdrowie jednocześnie?

 Propozycje dla każdego, które pomogą wyzwolić się ze słodyczowych kajdan;):

NA ŚNIADANIE

Rozgrzewająca kasza jaglana z niespodziankami:

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

po 1 łyżce: daktyli(drobno pokroić), rodzynek, owoców goji,  orzechów laskowych

1 łyżka kakao

1/2 banana

1 nektarynka

2 świeże śliwki( pokrojone)

Kaszę ugotować wg przepisu. Wymieszać z resztą składników, posypać wiórkami kokosowymi.

IMG_1257iu

Komosa ryżowa z jagodowym sosem

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki komosy

nektarynka

1/2 banana

garść płatków migdałowych

Sos jagodowy:

filiżanka mleka sojowego/owsianego/migdałowe

3/4 szklanki jagód(mogą być mrożone)

szczypta cynamonu

1 łyżka miodu

1 laska wanilii

kilka orzechów laskowych

Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z pokrojonymi owocami i płatkami.

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy jagody, miąższ z wanilii, cynamon. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmujemy z ognia i dodajemy miód.  Sosem polewamy komosę.

sos-jagodowy_1

Bananowy omlet

Składniki na 1 porcję:

2 jajka

banan

łyżka oleju do smażenia

1 laska wanilii

1/2 szklanki borówek/malin

łyżka miodu

Banana obrać, pokroić w plasterki i umieścić w misie blendera razem z rozmąconymi jajkami i wanilią. Zmiksować. Gotową mieszkankę wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.  Omlet można posmarowac miodem i posypać borówkami, zwinąć naleśnik.

mDSC_1169

NA OBIAD

Naleśniki z mlekiem kokosowym polane kremem z awokado

Składanki na 1 porcję

2 jajka

200 ml mleka kokosowego

250 g mąki ryżowej

olej do smażenia

1 dojrzałe awokado

1 łyżka kakao

1 gruszka

Do miski wbić jajka,  dodać mleko, mieszając dosypywać mąkę do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć naleśniki z obu stron. Krem uzyskamy blendując awokado z obraną i pokrojona gruszką i kakao.  Polewamy naleśniki i zajadamy.

66948

NA KOLACJĘ

Budyń z amarantusa z truskawkami

Składniki na 1 porcję:

ok. 1/2 szklanki amarantusa
– ok. 1/2 szklanki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego
– łyżeczka kakao
– łyżeczka miodu

3-4 pokrojone truskawki

Amarantus ugotować wg przepisu na opakowaniu  i odcedzić. Do rondelka wlać mleko i lekko podgrzać. Dosypać  kakao i dobrze rozmieszać. Wsypać amarantus i gotować aż zgęstnieje. Intensywnie mieszać i dodać miodu. Udekorować truskawkami.

007

PRZEKĄSKI

Sałatka z kokosem

Składniki na 1 porcję

1 jabłko

1 małe awokado

1/3 miąższu z kokosa

szczypta cynamonu

Pokroić w ćwiartki jabłko, awokado i kokosowy miąższ(jak sobie poradzić z otworzeniem kokosa? polecam filmiki na youtube, ale mi wystarczyło rzucenie nim o ziemię;) Posypać cynamonem.

images

Domowa czekolada

Składniki

olej kokosowy
stewia/brązowy cukier
– kakao
opcjonalnie:
– przyprawy: cynamon,  wanilia
– wiórki kokosowe
– orzechy

Podgrzewamy olej na ogniu, gdy się rozpuści dodajemy kakao. Dosładzamy, przyprawiamy w zależności od tego jaką czekoladę chcemy uzyskać(orzechową, kokosową itp). Przygotowaną masę wlewamy do foremki do lodu.  Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

DSC00480

DESER

Śliwkowe crumble

Składniki na 1 porcję

5 śliwek

Kruszonka:

1,5 łyżki masła

3 łyżki ksylitolu/brązowego cukru

1/2 szklanki mąki ryżowej

Wydrążamy pestki, kroimy śliwki i układamy w żaroodpornej miseczce. Posypujemy łyżką cukru.

By uzyskać kruszonkę: do osobnej miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę, cukier i miękkie masło, zagniatamy wszystko razem. Pokrywamy kruszonką śliwki. Pieczemy przez ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

imagesjr

 Czy po takich potrawach, ktoś ma w ogóle ochotę spoglądać na sklepowe półki?!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s