patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Dodatek do wzystkiego: blanszowany szpiank!

Dodaj komentarz

DSC06979

 

Nie wiem czy to skandalicznie późno czy nie, ale niedawno odkryłam na ile sposobów można przyrządzić szpinak baby. Wcześniej dodawałam świeże liście do koktajlu i już.  A ta skromna zieleninka smakuje niesamowicie po zblanszowaniu.

Jak to zrobić?

Rozgrzewamy średniej wielkości rondel na średnim ogniu, wkładamy sporą garść mokrego szpinaku i dusimy aż liście zmiękną. W osobnym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku,smażymy pół minuty.  Przekładamy szpinak do oliwy i smażymy przez  ok minutę. Szpinak należny przyprawić solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny.

Tak przygotowany szpinak może stanowić dodatek do …wszystkiego! Mięsa, ryb, kasz, kanapek  i moim zdaniem za każdym razem jest pysznie.

7bdc3eeb63fb84770988a1ef032e3e48_266367_52dd209d6b5ed_wm

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s