patos i chaos

blog Stylistki, czyli o modzie i reszcie lekko i z sensem

Przekąski.

Dodaj komentarz

Wiadomo, że podjadanie to samo zło, ale kiedy nie można się przed nim ustrzec warto zaserwować sobie zdrowe przegryzki.

Do chrupania przed telewizorem, książką albo zupełnie bez powodu:

Prażone pestki i nasiona.

Polecam uprażyć na patelni bez oleju pestki dyni lub nasiona słonecznika. Są pyszne i oczywiście odrobinę zdradliwe ze względu na kaloryczność.

IMG_0007KKK Łyżka nasion słonecznika (10g) to 56 kcal

prazone-pestki-dyni-a1 Łyżka pestek dyni (10g) to 56kcal

Domowa granola.

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
  2. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
    granola0 Źródło: jadłonomia.com

Wersja bezglutenowa:

  • 2 szklanki mieszanki orzechów
  • 1 szklanka suszonych owoców
  • 1/2 szklanki pestek dyni lub sezamu
  • 1 – 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju koksowego
  • 5-6 łyżek miodu (można zastąpić stewią dając ok. łyżeczki)
  • łyżka cynamonu
  • skórka 1 całej pomarańczy
  • szczypta soli morskiej/himalajskiej

Instrukcja:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni
2. W blednerze lub nożem rozdrabniamy orzechy (jest łatwiej gdy ułoży się je wielkością)
3. W dużej misce mieszamy rozdrobnione orzechy z resztą składników
4. Płaskie naczynie lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równą warstwę mieszanki
5. Pieczemy ok. 25 minut (czasem dłużej), po uplywie połowy czasu warto zamieszać całość
6. Chłodzimy na kratce mieszankę, a następnie przenosimy ją na 10-15 minut do lodówki
7. Schłodzoną łamiemy na kawałki i przechowujemy do tygodnia w szczelnym opakowaniu

Paleo-Blueberry-Granola-250x150
Źródło: tłustezycie.pl
Warzywa i owoce
A może najprostsza na świecie przekąska, czyli pokrojona w słupki marchewka, burak(mi smakuje surowy) albo jabłko posypane cynamonem.
marchewka-1 jablko
Chipsy warzywne
Składniki:
zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
– oliwa (polecam taką w butelce z spryskiwaczem)
– sól morska
– zioła np. rozmaryn

Warzywa kroimy bardzo cienko (świetnie sprawdza się do tego celu mandolina do krojenia, a w przypadku marchewek i pietruszki obieraczka), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.

Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.

imagesfhgŹródło: www.hellozdrowie.pl

Guacamole

Idealny dodatek do…wszystkiego.

Składniki:

2 dojrzałe awokado, obrane
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli

  lub kukurydziane nachos

Dodatki
(według uznania):
1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
sól

Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj np. z warzywami.

indeks

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s